Svet
16.04.2022. 10:31
Beta-AFP

Najduži boravak

Posle šest meseci: Kineski astronauti se vratili na Zemlju

Kina
Izvor: Beta/Xinhua / Cai Yang

Tri kineska astronauta misije Šenžu-13 vratila su se na Zemlju posle šest meseci provedenih u kineskoj svemirskoj stanici i to je najduži boravak kineske posade u svemiru, prenela je tamošnja državna televizija CCTV.

To je još jedna uspešna etapa za Kinu u njenim ambicioznim svemirskim projektima jer želi da se uhvati u korak sa SAD, Evropom i Rusijom.

Boravkom u svemiru tokom 183 dana, astronauti su oborili prethodni nacionalni rekord. Oni su 2021. godine bili 92 dana u svemiru tokom misije Šenžu-12.

Posadu su činila tri vojna pilota: komandant Džai Žigang (55), njegov kolega Vang Japing (42) i najmladji Je Guangfu (41), čiji je to bio prvi let u svemir.

Kineski astronauti
Izvor: Beta/Xinhua / Tian Dingyu

Analiza zdravstvenog stanja astronauta Šendžou-13 omogućiće Kini da sazna više o uticaju produženog odsustva gravitacije na ljudski organizam.

Posada je za šest meseci vodila dva kursa putem interneta za kineske učenike, izvodila eksperimente, usavršavala svoje savladavanje dugotrajnog boravka u svemiru i nastavila gradnju stanice.

Kineska svemirska stanica nazvana Tiantong (Nebeska palata) trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kineski astronauti završili svemirsku šetnju
Svemir

Javljaju mediji

08.11.2021. 10:57

Kineski astronauti završili svemirsku šetnju

Dvoje kineskih astronauta završilo je svemirsku šetnju ispred modula buduće svemirske stanice, a 41-godišnja Vang Japing postala je prva Kineskinja koja je izvela taj manevar, javili su kineski državni mediji.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve