Život
18.03.2022. 17:05
R.E.

Teleskop "Džejms Veb"

Slika iz svemira kakvu do sada još nismo videli! (VIDEO)

teleskop, svemir
Izvor: Shutterstock

Istraživanje svemira napravilo je veliki korak napred, kada je teleskop "Džejms Veb" poslao prvu čistu, fokusiranu sliku jedne zvezde.

Ovaj teleskop, koji je koštao oko 10 milijardi dolara, lansiran je 25. decembra 2021. iz Francuske Gajane.

Ogledalo koje omogućava nastajanje slike sastoji se iz 18 odvojenih manjih delova, a svaki od njih pomera poseban motor. Kako bi se dobila čista slika, svi delovi moraju biti precizno postavljeni, a pokreti se mere u nanometrima!

Naučnici kažu da kratak period koji je bio potreban da se dobije čista slika ukazuje na to da će projekat biti izuzetno uspešan. Maršal Perin, naučnik Instituta svemirskih teleskopa u Merilendu, izjavio je: "Ovo je najoštrija slika koju možemo dobiti od ovakvog teleskopa, a ujedno i najoštrija slika ikada napravljena u svemiru“, piše New Scientist.

Zvezda koja je uslikana nosi ime 2MASS J17554042+6551277. Teleskop će nastaviti da slika zvezdu dok se ne dobije slika koja uključuje i njeno okruženje.

Ova prva slika je samo početak, kažu iz Instituta, a "Džejms Veb" teleskop će biti ključan u otkrivanju nekih od najvećih misterija u vezi sa svemirom, od mogućnosti života na egzoplanetama do crne energije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čudan rotirajući objekat uočen u našoj galaksiji
Svemir

Šta je to?

27.01.2022. 14:10

Čudan rotirajući objekat uočen u našoj galaksiji

Australijski naučnici tvrde da su otkrili nepoznati rotirajući objekat u našoj galaksiji i ističu da se radi o nečemu što dosad nije viđeno.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve