“POSTOJE NAZNAKE” Nemački ministar: Lek ćemo dobiti pre vakcine

“POSTOJE NAZNAKE” Nemački ministar: Lek ćemo dobiti pre vakcine

AP Photo/Vincent Thian


Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan izrazio je nadu da će u lečenju Covid-19 uskoro moći da se koriste lekovi sa ciljanim dejstvom, jer će se, kako je uveren, u svakom slučaju na tržištu pre vakcine pojaviti lek.

“Postoje prve naznake da određeni lekovi, čini se, pomažu”, kazao je Špan Bildu i dodao da bi što pre trebalo sprovesti studije.

Međutim, ukazao je da se mora voditi računa jer i pacijenti moraju biti zaštićeni, budući da svaki lek ima i nus pojave.

Povezane vesti – KORONA U SVETU: Više od milion zaraženih i 50.000 mrtvih

Špan je istakao da u Nemačkoj već postoji niz studija, a tako i o “starom” leku protiv maralije “Resohinu” farmaceutskog koncerna “Bajer”.

Park Dong-ju/Yonhap via AP

Park Dong-ju/Yonhap via AP

“Razvoj vakcine je izazovniji. Lek protiv malarije znamo već godinama i decenijama. Tu znamo delovanje i nus pojave”, kazao je Špan, dodajući da to sada mora biti analizirano i za lečenje korona virusa.

Kad je reč o proizvodnji vakcine, govori se o više meseci, a ne samo par meseci.

Povezane vesti – VAKCINISANJE PANIKE: Kada stiže vakcina za koronavirus?

“Bio bih najsrećniji ministar zdravlja sveta ako bi u tri do šest meseca imali vakcinu. Ali sam realista i dovoljno su me savetovali stručnjaci da znam da to može trajati I 12 meseci. Zbog toga u politici ne smemo buditi lažne nade”, naglasio je Špan.

“Bajer” je saopštio da u Evropi treba stvoriti mogućnosti za proizvodnju hlorokina, koji može biti važan u borbi protiv virusa korona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar