Svet
24.05.2019. 16:29
Beta

"POŠTUJEMO", "HRABRA JE": Reakcije na ostavku Mejove

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nemačka kancelarka Angela Merkel, istakla je da poštuje odluku britanske premijerke Tereze Mej da podnese ostavku, jer nije uspela da ubedi Parlament da usvoji njen sporazum o Bregzitu.

"Nemačka Vlada neguje svoju blisku saradnju sa britanskom Vladom i to će tako ostati", rekla je portparolka nemačke kancelarke Martina Fitc. Ona je odbila da se izjasni o posledicama ostavke na Bregzit, što je, kako je navela "proces koji zavisi od razvoja britanske unutrašnje politike".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

I francuski predsednik Emanuel Makron je pozdravio "hrabar posao" koji je obavila britanska premijerka i založio se za "brzo razjašnjenje" oko Bregzita.

"Suviše je rano spekulisati o posledicama ove odluke. Principi EU nastavljaju da se primenjuju, odnosno prioritet je da se očuva dobro funkcionisanje EU, što zahteva brzo razjašnjenje", rekao je Makron u saopštenju francuskog predsedništva.

Tim povodom se oglasio i šef Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je istakao da Tereza Mej hrabra žena prema kojoj ima veliko poštovanje.

On je izjavio da ne oseća nikakvu "ličnu radost" u njenoj ostavci.

Portparolka Evropske komisije rekla je danas da ostavka britanske premijerke ništa ne menja u stavu evropskih zemalja prema sporazumu postignutom za izlazak Velike Britanije iz EU, prenosi agencija Frans pres.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Francisco Seco

"Mi ćemo poštovati novog premijera ali ništa se neće promeniti u stavu koji je usvojio Evropski savet o sporazumu o izlasku", rekla je pomoćnica porptarolke Evropske komisije Mina Andreeva.

"Predsednik Evropske komisije Junker spreman je da uspostavi radne odnose sa novim premijerom, ko god on bio, bez prekidanja razgovora sa Terezom Mej", rekla je portparolka Evropske komisije.

Sporazum o izlasku Britanije iz EU koji je Tereza Mej usaglasila sa evropskom dvadesetsedmoricom tri puta je odbačen na glasanju u britanskom parlamentu.

Na drugoj strani, Kremlj je naveo da pomno prati Bregzit, ali još nije spreman da komentariše ostavku britanske premijerke, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve