Svet
18.03.2023. 12:30
Beta

Guverner Vajominga

Potpisan zakon kojim se zabranjuje pilula za abortus

Pilule
Izvor: Shutterstock

Guverner Vajominga, Mark Gordon potpisao je zakon kojim sa zabranjuju pilule za abortus, a koji je ranije izglasan u toj američkoj državi gde su na vlasti Republikanci.

Te pilule već su zabranjene u 13 američkih država uz opšte zabrane svih oblika abortusa, a 15 država je ograničilo pristup tim pilulama.

Zabrana pilule za abortus u Vajomingu stupa na snagu u julu, ako to ne odlože neke moguće žalbe. 

Ranije ove nedelje pitanje pristupa pilulama za pobačaj razmatralo se na sudu u američkoj državi Teksas. Savezni sudija u toj državi pokrenuo je pitanja oko nastojanja hrišćanske grupe da poništi američko odobrenje pilule za abortus mifepriston koje važi godinama.

Pilule su počele da se koriste za okončanje trudnoće u SAD još pre nego što je Vrhovni sud doneo presudu u slučaju Rou protiv Vejda 1973. godine na osnovu koje je abortus bio legalizovan na čitavom području Sjedinjenih Država.

Ta presuda kojom je na teritoriji SAD ustavom bilo zaštićeno pravo na abortus gotovo pet decenija ukinuta je u junu prošle godine. Od tada je oko 15 američkih država odlučilo da zabrani sve prekide trudnoće na svojoj teritoriji.

Kombinacija dve pilule mifepristona i još jednog leka je najčešći oblik abortusa u SAD.

Od kada je ukinuta presuda Vrhovnog suda SAD u slučaju Ro protiv Vejda u junu prošle godine, o restrikcijama oko abortusa odlučuju države, i brzo se menja situacija po tom pitanju. Trinaest država sada imaju zabrane abortsa u bilo kom trenutku trudnoće, a još jedna Dordžija zabranjuje abortus od kada može da se detektuje rad srca, ili posle oko šest nedelja.

Sudovi su zaustavili primenu zabrane abortusa ili velike restrikcije u državama Arizoni, Indijani, Montani, Ohaju, Južnoj Karolini, Juti, i Vajomingu. Sudovi u državi Ajdaho naterali su vlasti da dozvole abortus u hitnim medicinskim slučajevima.  

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

(Ne)pravda za nerođene bebe
Protesti u Americi zbog abortusa 1.7.2022.

Abortus u SAD

01.07.2022. 20:10

(Ne)pravda za nerođene bebe

Još u maju se znalo šta se sprema, ali je u prošli petak saopštena presuda Vrhovnog suda SAD ipak izazvala šok. Šestoro od devetoro sudija vrhovne sudske instance stavilo je svoj potpis na rešenje kojim se poništava presedan ustanovljen pre skoro pola veka po kome je prekid trudnoće stvar ženskog izbora i ustavom zemlje zagarantovana sloboda. Umesto toga abortus treba da se reguliše zakonima svake od 50 federalnih država.
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve