Svet
02.12.2023. 22:30
Beta

Potpredsednica SAD

"SAD su nedvosmislene, suviše nevinih Palestinaca je ubijeno"

1
Izvor: BETA/ AP / Kamran Jebreili

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da njena zemlja podržava "legitimne ciljeve" Izraela u Gazi, ali da su patnje civila u toj enklavi prevelike.

Haris koja se sastala sa nekoliko ključnih lidera iz regiona na marginama samita o klimi COP28 u Dubaiju je rekla da je sa njima detaljno razgovarala o očekivanjima SAD za period posle sukoba.

"SAD su nedvosmislene, suviše nevinih Palestinaca je ubijeno. Iskreno, obim civilnih patnji i slike, video snimci koji dolaze iz Gaze su poražavajući", rekla je Haris na konferenciji za novinare na samitu u Dubaiju i dodala da je to "zaista srceparajuće", prenele su agencije.

Ona je izrazila uverenje da Izrael mora učiniti više da "zaštiti nevine civile" dok nastoji da ostvari vojne ciljeve u Gazi.

Haris i predsednik SAD Džozef Bajden već razgovaraju sa svojim timom za nacionalnu bezbednost i partnerima u regionu o tome kako bi mogao izgledati put napred za Gazu i Zapadnu obalu, rečeno je novinarima.

Postoji pet principa kojima se trenutno rukovode, a to su da nema prinudnog raseljavanja palestinskog naroda, ponovne okupacije Gaze, opsade, ni blokade,smanjena teritorije i da se Gaza ne koristi kao platforma za terorizam, rekla je ona.

U razgovorima s arapskim liderima potpredsednica je predložila da fokus bude na obnovi kritične infrastrukture u Gazi, potom jačanje Palestinske uprave, koja već ima ograničenu kontrolu na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, bezbednosnih službi i na kraju revitalizaciji strukture te uprave.

"Kada se sukob završi Hamas ne može da kontroliše Gazu i Izrael mora biti bezbedan.Palestincima je potreban politički horizont pun nade, ekonomska mogućnost i sloboda i širi region, moraju biti integrisani i prosperitetni i mi moramo raditi ka toj viziji", rekla je Haris, preneo je CNN.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve