Svet
30.11.2023. 12:40
Beta

Mučna ispovest taoca

Oslobođeni Tajlanđanin iz Gaze: "Otmičari su tukli Izraelce, veoma malo smo jeli"

1
Izvor: Beta / AP / Sakchai Lalit

Tajlanđanin kojeg je Hamas oslobodio, svedočio je da su taoce Izraelce koje je ta oružana grupa kidnapovala 7. oktobra, otmičari prebijali.

Kako je javio izraelski TV Kanal 12 Tajlanđanin, čije ime nije objavljeno, je ispričao izraelskoj vojsci svoje iskustvo u zatočeništvu i rekao da su se otmičari prema Izraelcima odnosili izuzetno oštro, čak i gore nego prema strancima sa kojima su držani.

"Bio sam sa Izraelcima i čuvari su bili tamo sve vreme. Odnos prema Jevrejima koji su bili sa mnom je bio oštriji. Ponekad su ih tukli električnim kablovima", rekao je Tajlanđanin koji je pre otmice radio na farmi na jugu Izraela.

On međutim nije aludirao da su žice bile pod naponom, navode izraelski mediji.

1
Izvor: Beta / Thailand's Foreign Ministry

Oslobođeni Tajlanđanin je rekao da je za taoce bilo malo hrane, po jedna pita (lepinja) na dan, ponekad konzerva ribe koju su delile četiri osobe ili komad sira.

Izjavio je da im je samo jednom bilo dopušteno da se istuširaju.

Pre 7. oktobra, kada su palestinski ekstremisti iz Gaze ušli u Izrael i ubili više od 1.200 ljudi, a 240 odveli kao taoce, oko 30.000 Tajlanđana je radilo u Izraelu, uključujući 5.000 u naseljima blizu pojasa Gaze.

Prvog dana rata ubijeno je 39 Tajlanđana, a u Gazu odvedeno 32.

Za šest dana primirja oslobođeno je ukupno 97 talaca, uključujući 73 Izraelaca, među njima dvostruki državljani, 23 Tajlanđana i jedna Filipinka.

Za svakog taoca Izraelca iz izraelskih zatvora je na slobodu pušteno troje zatočenih palestinskih žena i muškaraca maloletnika, 210 ukupno.

O patnjama starijih zatočenih Izraelki i dece, od kojih su neka ostala bez roditelja, za izraelske medije su govorili njihovi rođaci.

Oni su posebno naglašavali da su zatočene žene bile lišene lekova, iako je Crvenom krstu odmah predata lista medikamenata koje piju.

Predstavnici Crvnog krsta nisu posetili zatočene.

1
Izvor: Beta / AP / Sakchai Lalit

Povratak desetina talaca izazvao je veliko uzbuđenje, ali je ostala zabrinutost za sudbinu onih koji su ostali.

Izraelski zvaničnici kažu da palestinski ekstremisti još uvek drže oko 20 žena, koje bi mogle biti oslobođene ako se razmena za palestinske zatvorenike nastavi istim tempom u narednih nekoliko dana, preneo je AP.

Posle toga primirje zavisi od rezultata težih pregovora o oslobađanju oko 126 muškaraca za koje Izrael kaže da su zatočeni u Gazi.

Za izraelske muškarce, posebno vojnike, očekuje se da Hamas traži oslobađanje palestinskih muškaraca, čemu bi Izrael mogao da se usprotivi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hamasova vlada: "Ubijeno skoro 15.000 ljudi"
1

Pojas Gaze

23.11.2023. 21:14

Hamasova vlada: "Ubijeno skoro 15.000 ljudi"

Vlada palestinskog pokreta Hamas saopštila je da je 14.854 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata 7. oktobra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve