“POTREBNO JOŠ DOKAZA” SZO: Terapija plazmom eksperimentalna

“POTREBNO JOŠ DOKAZA” SZO: Terapija plazmom eksperimentalna

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se korišćenje plazme od pacijenata izlečenih od COVID-19 još smatra “eksperimentalnom terapijom” i da preliminarni rezultati koju ukazuju na njenu moguću efikasnost još “nisu ubedljivi”, prenosi AP.

Sumja Svaminatan iz SZO je navela da je konvalescentna plazma korišćena kao terapija za brojne infektivne bolesti tokom prošlog veka, sa različitim stepenom uspešnosti.

SZO lečenje konvalescentnom plazmom i dalje smatra eksperimentalnim, istakla je Svaminatan i dodala da bi ono i dalje trebalo da se prati i procenjuje.

 EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Osim toga, terapiju plazmom je teško standardizovati, s obzirom na to da ljudi proizvode različite nivoe antitela i da plazma mora individualno da se prikuplja od oporavljenih pacijenata, napomenula je Svaminatan.

Ona je rekla da su istraživanja bila malog obima i da nisu pružila kvalitetne dokaze kada je reč o ovom načinu lečenja, prenosi Asošiejted pres.

Povezane vesti – Naučnici otkrili kojim se redosledom pojavljuju simptomi koronavirusa

Svaminatan je istakla da ovaj vid terapije države mogu upotrebe za lečenje hitnih slučajeva, ukoliko smatraju da korist nadmašuje rizike, ali da se to “obično čini kada se čeka na konkretnije dokaze”.

Iz SZO napominju da terapija konvalescentnom plazmom ima brojna neželjena dejstva, od blage groznice i temperature do mnogo ozbiljnih problema povezanih sa plućima.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar