Svet
04.07.2023. 19:10
Beta

Milanović vs. Plenković

Teške reči u Hrvatskoj: Predsednik žestoko udario na premijera

Hrvatski premijer i hrvatski predsednik
Izvor: EPA/ ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da ga premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ucenjuje putem medija u vezi s imenovanjem novog direktora Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije (VSOA).

"Situacija je ozbiljna i ko god to svodi na pitanje ega je neozbiljan prema ovoj državi. Ovo je ozbiljan pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Zagrebu sazvanoj zbog situacije u VSOA.

On je naglasi da se direktor VSOA bira isključivo usuglašavanjem predsednika i premijera istakavši da kandidata nema, jer nije usaglašen.

To je o još jedan u nizu sukoba Milanovića i Plenkovića čiji su odnosi mesecima ozbiljno narušeni, a često putem medija razmenjuju ozbiljne uvrede i izbegavaju pojavljivanje na istim mestima.

Direktoru VSOA, generalu Ivici Kinderu mandat ističe 10. jula. On je zbog finansijskih malverzacija od kraja prošle godine u ostavci.

Ministar odbrane Mario Banožić predložio je generala Miju Validžića za novog direktora, a premijer Andrej Plenković izjavio je da je reč o kompetentnoj osobi i da je na Milanoviću teret odgovornosti za to što još nije imenovan novi direktor vojne tajne službe.

Milanović je  rekao da je predlog za imenovanje novog direktora koji je uputio ministar odbrane "ucena preko medija".

"Ja bi trebalo da pristanem na to? Ti ljudi bi trebalo da odgovaraju za kršenje Ustava, to rade sistemski u pokušaju ograničavanja ustavnih ovlašćenja predsednika države", ocenio je Milanović dodavši da "onaj ko sam dopusti da bude iskoršćen u ovakvoj travestiji, ne može biti kandidat".

Upitan da li smatra da su sporni kandat ili procedura, predsednik je odgovrio da "ovako ne može i da je sveti Petar kandidat".

"Ovo je ucena i iznuda. Tako se ponašaju karteli", rekao je Milanović koji je više puta istakao da se čelnik vojne tajne službe postavlja isključivo usaglašavanjem premijera i predsednika države, a da je ministar odbrane samo "teklič" (glasnik).

On je ocenio da je "nacionalna bezbednost kompromitovana, jer predsednik Vlade odbija mesecima sednicu Veća za nacionalnu bezbednost i odbija da sedne s vrhovnim zapovednikom i predsednikom Republike" i ponovo pozvao premijera Plenkovića na razgovor i usaglašavanje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve