Svet
08.07.2019. 13:43
N. G./BBC/EPA

Iran je u

PREKRŠEN NUKLEARNI SPORAZUM: Iran prekoračio limit za uranijum

iran-nuklearna-fabrika.jpg

Iran je u ponedeljak počeo da obogaćuje uranijum preko granice od 3,67 odsto, koliko je navedeno u Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom

Iran je u ponedeljak počeo da obogaćuje uranijum preko granice od 3,67 odsto, koliko je navedeno u Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu (JCPOA), poznatom kao iranski nuklearni sporazum, izjavio je portparol iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

Iran je u nedelju najavio da će prekinuti ograničenje postavljeno na obogaćivanje uranijuma, što je u suprotnosti sa nuklearnim sporazumom iz 2015. koji je bio usmeren na ograničavanje nuklearnih ambicija, prenosi BBC.

Povezane vesti - Iran najavio oštre mere

Zamenik ministra spoljnih poslova Abas Araki rekao je da Iran i dalje želi da spasi sporazum, ali je okrivio evropske zemlje za neuspeh da ispune svoje obaveze. SAD su se jednostrano povukle iz sporazuma 2018. godine. Od tad je Amerika ponovo uvela stroge sankcije koje utiču na iransku ekonomiju, naveo je on.

US President Trump announces withdrawal from Iran nuclear agreement

Araki je odgovario na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea da će to samo dovesti do "dalje izolacije i sankcija" za Iran.

Iran je u maju najavio da će pojačati proizvodnju obogaćenog uranijuma, koji se može koristiti za proizvodnju goriva za reaktore, ali i za nuklearno oružje. Zemlja je već skladištila više obogaćenog uranijuma nego što je to bilo dozvoljeno uslovima sporazuma.

Povezane vesti - Erdogan spreman da posreduje između Irana i SAD

Na godišnjicu povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma, Iran je ostavio 60-dnevni rok drugim zemljama potpisnicama - Kini, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji i Velikoj Britaniji - da zaštite Iran od američkih sankcija.

Araki je istakao na konferenciji za novinare u nedelju da će Iran početi obogaćivanje uranijuma iznad koncentracije od 3,67 odsto u roku od nekoliko sati.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve