Preminuo volonter koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone

Preminuo volonter koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone

EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni


Zdravstvene službe Brazila saopštile su da je preminuo volonter, koji je učestvovao u programu razvoja vakcine protiv korone britansko-švedske kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu, a da će program biti nastavljen, jer je on bio deo kontrolne grupe, kojoj je data vakcina za meningitis.

Ispitivanja vakcine protiv Covid-19 kompanije Astra Zeneka i Univerziteta u Oksfordu u Brazilu bilo bi obustavljeno da je dobrovoljac, koji je umro, bio deo aktivne grupe, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Ovaj komentar nagoveštava da je dobrovoljac bio deo uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa, konstatuje Rojters.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos smrti volontera, preneo je Rojters.

 EPA-EFE/Sebastiao Moreira

EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Učesnicima i istražiteljima nije rečeno u kojoj su grupi.

Federalni Univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopštenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

I sa Univerziteta Oksford potvrđeno da će će nastaviti rad na razvoju vakcine i da je nezavisnom istragom utvrđeno da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti programa.

Povezane vesti – SZO: Remdesvir i hidroksihlorokin nisu efikasni u lečenju

“Posle pažljivog proučavanja slučaja u Brazilu, utvrđeno je da nema razloga za zabrinutost kada je reč o bezbednosti kliničkog razvoja, a i brazilski reguilator je u nezavisnoj istrazi došao do zaključka da treba nastaviti sa programom”, saopšteno je iz Univerziteta u Oksfordu.

Shutterstock

Shutterstock

Oksfordski Univerzitet je u septembru saopštio da će se testiranje vakcine protiv korona virusa u saradnji sa farmaceutskom kućom Astra Zeneka nastaviti, nakon što je zaustavljeno kada se jedan od ispitanika razboleo.

Povezane vesti – Još nismo ni blizu leka

Sa Oksforda su u septembru prvo objavili da se volonter neobjašnjivo razboleo, a kasnije su dodali da je zapaljenska promena na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika bila povod privremenog prekida treće faze ispitivanja vakcine koja je jedan od favorita za vakcinu protiv korone.

Treća faza kliničkih ispitivanja obavlja se u Brazilu, Velikoj Britaniji, Indiji i Južnoj Africi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar