PREPORUKA SZO: Države moraju da se pripreme, virus se širi

PREPORUKA SZO: Države moraju da se pripreme, virus se širi

EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT


Stručnjaci Međunarodne komisije za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije preporučili svim zemljama da se pripreme za dalje širenje koronavirusa.

Kako je saopštio SZO, može se dogoditi unošenje zaraze koronavirusom u bilo koju zemlju, te bi sve države trebalo da se pripreme za suzbijanje širenja aktivnim praćenjem situacije, ranim otkrivanjem zaraze, izolovanjem i kontrolisanjem slučajeva, praćenjem kontakata, sprečavanjem daljeg širenja i dostavljanjem svih podataka Organizaciji.

Povezane vesti – Da li koronavirus preti Srbiji?

SZO u izveštaju poziva zemlje da posebno obrate pažnju na smanjenje zaraze kod ljudi, sprečavanje sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da doprinesu međunarodnom odgovoru multisektorskom komunikacijom i saradnjom, te da aktivno učestvuju u dobijanju saznanja o virusu i zarazi.

Međunarodna organizacija pozvala je globalnu zajednicu da pokaže solidarnost i saradnju u pronalaženju izvora novog virusa i otkrivanju punog potencijala prenošenja, kao i za sprovođenje istraživanja sa ciljem pronalaženja potrebnog leka.

Povezane vesti – Kako staviti višemilionski grad u karantin?

Broj slučajeva novog korona virusa verovatno će nastaviti da raste u Kini, izjavio je portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević. Inače, u Kini je do sada od posledica zaraze preminulo 26 ljudi.

“Fokus nije toliko na broju slučajeva, za koje znamo da će porasti”, rekao je portparol SZO u Ženevi. On je naveo da su kineske vlasti do sada zvanično prijavile 830 obolelih i 26 smrtnih slučajeva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar