Da li koronavirus preti Srbiji?

Da li koronavirus preti Srbiji?

Shutterstock


Kineski grad Vuhan od 11 miliona stanovnika nalazi se u karantinu. Aerodromi, železnice, autobuske stanice, luke… Sve je zatvoreno. Zabranjeno je napuštanje grada. Razlog za ovakvu odluku kineskih vlasti jeste koronavirus koji je nedavno otkriven upravo u Vuhanu.

Kineske vlasti su bile primorane na ove rigorozne mere jer je virus počeo da se širi kako na druge kineske gradove, tako i na okolne zemlje poput Japanu, Filipina, Južne Koreje, Tajvana, Tajlanda, SAD, kao i u Hongkong i Makau, gde su registrovani pojedini slučajevi oboljevanja. Takođe, prema poslednjim zvaničnim podacima broj mrtvih od novog tipa koronavirusa među stotinama zaraženih u Kini porastao je sa devet na 17.

 EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Stotine zaraženih i broj preminulih uticali su na to da Svetska zdravstvena organizacija sazove hitan sastanak u Ženevi na kome će se danas odlučiti da li će biti proglašeno globalno vanredno stanje. Ukoliko do toga dođe, biće to šesti put da se proglašava vanredna situacija na međunarodnom novou tokom poslednje decenije.

 EPA-EFE/NAKHON PATHOM HOSPITAL / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA-EFE/NAKHON PATHOM HOSPITAL / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Informacije koje se pojavljuju gotovo iz sata u sat mogu se tumačiti tako da je situacija sa koronavirusom sve ozbiljnija i prete da izazovu globalnu zabrinutost. Prirodno se postavlja pitanje koliko je Srbija izložena riziku i preti li nam opasnost. Odgovore na ova pitanja u razgovoru za Ekspres dali su epidemiolozi Predrag Kon i Zoran Radovanović koji dele stav da, makar za sada, nema razloga za paniku.

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

“Rizik od oboljevanja veći je u zemljama koje održavaju blizak odnos sa Kinom. Na primer Australija koja godišnje primi milion kineskih turista. Kod nas je taj broj daleko manji pa samim tim i izloženost riziku. Takođe, virus se prevashodno prenosi sa životinja na ljude, daleko manje sa čoveka na čoveka. Možda se kod nas i pojavi neki bolesnik, ali se ne očekuje epidemija. Za sada nema drame”, smatra Radovanović.

Sličnog stava je Predrag Kon koji ističe da ono što je za sada poznato jeste da se koronavirus ne prenosi tako lako i brzo među ljudima.

Shutterstock

Shutterstock

“Čuo sam da su vrlo rigorozne mere zaštite sprovedene u Kini. Oni to tako rade, ali ne verujem da će takve mere preporučiti Svetska zdravstvena organizacija. Međutim to je samo moje mišljenje”, kaže u razgovoru za Ekspres Kon.

Globalni savez za vakcine i imunizaciju saopštio je da će razvoj vakcine protiv novog koronavirusa trajati najmanje godinu dana. Razlog za tome je kako je istakao direktor GAVI-ja Set Berkli u tome što stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiolgiji nove bolesti kako bi mogli valjano proceniti rizik u ovom trenutku.

“Dobra vest je da su naučnici već sekvencionisali i objavili genom virusa, što je omogućilo da nekoliko organizacija u svetu počne rad na vakcini”, rekao je Berkli za agenciju DPA i dodao da će ipak “biti potrebni meseci pre nego što se sprovedu prva klinička ispitivanja i najmanje godinu dana pre nego bi vakcina mogla biti dostupna za upotrebu”.

Shutterstock

Shutterstock

Predrag Kon ističe da u ovom trenutku ne treba ni računati na vakcine već da je važnije da se zdravstvenim radnicima obezbedi odgovarajuća oprema.

Povezane vesti – Kako se širio koronavirus i koja životinja je mogući izvor zaraze?

“Nema odgovarajućih vakcina za koronaviruse i to je jednostavno tako. Neće ih uskoro ni biti. U ovom trenutku je najvažnije da smo spremni da dijagnostifikujemo ukoliko se virus pojavi i što je još važnije da zdravstveni radnicama, koji bi eventualno radili na tim slučajevima, imaju odgovarajuću zaštitnu opremu”, kaže Kon i dodaje da su mere predostrožnosti već preduzete i da se sve na kraju svodi na svest ljudi.

“Sve što je do sada urađeno jesu ogromne mere prevencije. Ukoliko se na aredromima sačekuju ljudi koji dolaze sa tih područja i ukoliko su obavešteni da moraju da budu pod nadzorom nedelju dana… Onda sve direktno zavisi od svesti ljudi. Sve te informacije treba s pažnjom saslušati.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar