Svet
27.03.2022. 18:05
Beta-AFP

Komonvelt

Princ Vilijam na Karibima - kolonijalizam kao nekada?

Britain Royals
Izvor: Beta / Pool Getty / Chris Jackson

Princ Vilijam otvorio je vrata smanjenju uloge britanske monarhije u Komonveltu, posle turneje po Karibima čiji su neki snimci kritikovani zbog podsećanja na kolonijalizam.

"Znam da je ova turneja bacila dodatno svetlo na pitanja prošlosti i budućnosti", rekao je u saopštenju 39-ogodišnji princ, drugi u naslednoj liniji za britanski tron.

"U Belizu, Jamajci i na Bahamima", nezavisnim zemljama u kojima je kraljica Elizabeta druga šefica države, "narod treba da odluči o budućnosti", rekao je unuk britanske kraljice.

Tokom turneje u okviru proslave 70 godina kraljičine vladavine, prinčevski par se ponovo suočio sa pitanjima ropstva i zahtevima za izvinjenje, dok je jamajkanski premijer Endru Holnes ocenio da je "neizbežna" tranzicija njegove zemlje ka republikanskom režimu, kao što je učinio Barbados prošlog novembra.

Caribbean Britain Royal Visit
Izvor: Beta / AP / Collin Reid

"Jako smo cenili što smo proveli vreme sa stanovništvom te tri zemlje i bolje razumeli pitanja koja su im najbliža srcu", naveo je Vilijam na kraju putovanja sa suprugom Kejt.

"Katrin i ja smo posvećeni služenju. Mi ne želimo da govorimo ljudima šta treba da rade, već da služimo i da ih podržavamo na način koji oni smatraju najboljim, koristeći platformu koju na sreću imamo", rekao je on.

Princ je takođe otvorio vrata ka promeni u dogledno vreme upravom Komonvelta na čijem čelu je sada kraljica vrlo privržena asocijaciji od 54 zemlje od kojih je većina bila deo britanske kolonijalne imperije.

"Nije važno znati koga će Komonvelt izabrati da upravlja njegovom porodicom u budućnosti. Ono što je važno je potencijal porodice Komonvelta da stvori bolju budućnost za narode u njenom sastavu i naše je angažovanje da im služimo i da ih podržimo najbolje što možemo", rekao je princ.

Caribbean Britain Royal Visit
Izvor: Beta / AP / Collin Reid

Neke slike sa putovanja prinčevskog para šokirale su javnost, kao slika dece iza rešetaka u Jamajci koja ih pozdravljaju, ili pojava Kejt i Vilijam u vojnoj unifromi na Land Roveru koja je kritikovana zbog kolonijalističke konotacije.

Par je takođe morao da otkaže posetu jednom selu u Belizu zbog neprijateljstva nekih od meštana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kod kraljice na čajanci (FOTO)
Kraljica Elizabeta, 5. 2. 2022.

Elizabeta II

05.02.2022. 18:18

Kod kraljice na čajanci (FOTO)

Uoči jubilarne 70. godišnjice stupanja na tron Ujedinjenog Kraljevstva, koje će biti obeleženo 6. februara, kraljica Elizabeta Druga primila je goste na svom imanju u Sandringemu, na najvećem javnom skupu kojem je prisustvovala od kako su se pojavili napisi o njenom lošem zdravstvenom stanju.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve