Svet
31.10.2023. 17:30
BETA- AFP

Španska princeza Leonor

A za punoletstvo - potpis za krunu

1
Izvor: BETA/ AP / Manu Fernandez

Španska princeza Leonor od Burbona je u utorak, na svoj 18. rođendan, položila zakletvu na Ustav da bi postala prestolonaslednica - buduća šefica španske države.

U prisustvu oca - kralja Felipea Šestog, majke - kraljice Leticije, i sestre, maloletne Sofije, Leonor je zakletvu položila na svečanoj zajedničkoj vanrednoj sednici oba doma Parlamenta.

Taj obavezan zvanični čin njen otac je obavio 1986, a njen deda, Huan Karlos Prvi, 1969. godine.

Odevena u elegantan beli smoking, Leonor je položila zakletvu na istom primerku Ustava kao i njen otac pre 37 godina.

Rekla je: "Zaklinjem se da ću verno ispunjavati svoje funkcije, da ću štititi Ustav i zakone, poštovati prava građana i autonomnih zajednica, i da ću biti verna kralju". Dobila je višeminutni aplauz, a potom i poljubac vidno uzbuđenog oca, kralja Felipea.

Leonor uživa vrlo veliki ugled i popularnost u Španiji gde se stalno vodi rasprava o monarhiji. 

Kratka ceremonija je uz intoniranje državne himne prenošena na televiziji i na više ogromnih ekrana na ulicama Madrida. Veliki broj ljudi okupio se oko Parlamenta pod državnim zastavama uzvikujući "Živela Španija!".

Na svečanosti nije bio Leonorin deda, "počasni kralj" Huan Karlos Prvi koji je 2014. godine abdicirao zbog nekoliko skandala. On je 2020. godine morao da ode u izgnanstvo, u Ujedinjene Arapske Emirate , i drži se podalju od svog sina, kralja Felipea Šestog koji želi da on i Španija budu primeri za ugledanje.

Deda Huan će ipak biti na privatnoj svečanosti krajem dana u palati Prado, nedaleko od Madrida.

Na svečanosti u Parlamentu su bili odlazeći premijer Pedro Sančes i drugi političari, ali su je bojkotovali jedna partija radikalne levice koja se protivi monarhiji, i predstavnici baskijskih, katalonskih i galicijskih partija koje se zalažu za nezavisnost tih pokrajina od Španije.

"Ni monarhija, ni Ustav, već Demokratija, Sloboda, Republika!", proklamovale su u zajedničkom saopštenju te tri levičarske partije koje se zalažu za nezavisnost pokrajina.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Princeza Šarlot ima pravi kraljevski hobi (FOTO)
Princeza Šarlot 30.10.2022.

Duga tradicija

31.10.2022. 07:15

Princeza Šarlot ima pravi kraljevski hobi (FOTO)

Priceza Šarlot je od najranijeg detinjstva fascinirana konjima i obožava jahanje, hobi koji ima dugu tradiciju u kraljevskoj porodici.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
21°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve