Svet
04.02.2023. 12:05
Beta

Protesti

Poljoprivrednici traktorima u Pariz

traktor
Izvor: Shutterstock

Francuski poljoprivrednici pozvani su da se u sredu u Parizu okupe na protestu traktorima, kako bi osudili "nestanak" domaćih poljoprivrednih proizvoda zbog smanjenja pesticida koji su im na raspolaganju.

Poljoprivredni sindikat i Savez za proizvodnju šećerne repe pozvali su na protest 8. februara u Parizu i potom do 20. februara širom Francuske.

Poljoprivrednici planiraju u sredu da se traktorima okupe u Parizu kod parlamenta i Ministarstva poljoprivrede. Učešće je prijavilo oko 900 poljoprivrednika.

Francuska vlada je 23. januara odlučila da ne odobri određene insekticide za uzgoj šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije o zabrani tih proizvoda.

Te supstance, toksične za pčele zabranjene su od 2018. godine, ali je nastavljena njihova upotreba u Francuskoj za seme šećerne repe, da bi se zaštitilo od virusnih bolesti koje ugrožavaju prinose.

Sindikat je ocenio je da je već katastrofalno stanje u nekim poljoprivrednim sektorima i da će uz zabranu insekticida nestati poljopriveda u Francuskoj.

Sindikat se zalaže za nastavak upotrebe insekticida dok se ne pronađe drugo rešenje jer je u pitanju "suverenitet hrane", koji je vlada označila kao jedan od svojih prioriteta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako će se Francuska boriti protiv rasizma, antisemitizma i diskriminacije
1

Stop govoru mržnje

30.01.2023. 20:05

Kako će se Francuska boriti protiv rasizma, antisemitizma i diskriminacije

Francuska premijerka Elizabet Born predstavila je plan za borbu protiv rasizma, antisemitizma, anticiganizma i diskriminacije povezane sa poreklom, u cilju da mladi budu manje ranjivi na poruke mržnje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve