Svet
30.01.2023. 20:05
BETA-AFP

Stop govoru mržnje

Kako će se Francuska boriti protiv rasizma, antisemitizma i diskriminacije

1
Izvor: BETA/ AP / Michel Euler

Francuska premijerka Elizabet Born predstavila je plan za borbu protiv rasizma, antisemitizma, anticiganizma i diskriminacije povezane sa poreklom, u cilju da mladi budu manje ranjivi na poruke mržnje.

Premijerka je rekla da će svaki učenik tokom školovanja morati da učestvuje u "poseti istorijskom ili spomen-mestu povezanom sa rasizmom, antisemitizmom ili anticiganizmom", jer se od detinjstva usađuju određene vrednosti.

Elizabet Born, čiji je otac Jevrejin za vreme rata deportovan i potom se ubio kad je premijerka imala 11 godina, rekla je da su mladi podložni da stvaraju i veruju u teorije zavere.

"Mladi su i najviše pogođeni porukama mržnje na društvenim mrežama", rekla je premijerka.

Novi plan 2023-2026 predviđa niz mera u raznim sektorima, od obrazovanja do zapošljavanja, uključujući pravosuđe i sport. Između ostalog, biće razrađeni određeni mehanizmi za prijavljivanje i osudu govora mržnje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Raste antisemitizam protiv sportista Jevreja
Fudbal

Nemačka

24.03.2022. 00:20

Raste antisemitizam protiv sportista Jevreja

Gimnastičarsko-sportsko društvo Jevreja u Nemačkoj Makabi je pozvalo "pristojne" građane da se usprotive jačajućem antisemitizmu u zemlji. Apel dolazi uoči subotnje fudbalske utakmice Nemačka-Izrael. Utakmica je prijateljska, deo priprema za Svetsko prvenstvo u Kataru.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve