Svet
27.01.2024. 23:00
BETA- AFP

U više gradova

Kenija na nogama: Protesti zbog nasilja nad ženama (FOTO)

1
Izvor: EPA / Daniel Irungu

Nekoliko stotina ljudi okupilo se u subotu Najrobiju na protestu zbog mnogobrojnih ubistava žena u Keniji, ogorčeni podatkom da je čak 16 žena ubijeno u toj državi od početka godine.

Demonstranti su izašli na ulice glavnog grada Kenije, držeći natpise na kojima je pisalo "Biti žena ne bi trebalo da bude smrtna kazna" i "Patrijarhat ubija". Neki okupljeni su nosili imena i fotografije žrtava.

Okupljeni su prošetali do parlamenta.

Prema izveštajima tamošnjih medija, ove godine je u Keniji ubijeno najmanje 16 žena. Iako nisu međusobno povezivana, ta ubistva su istakla nasilje nad ženama, koje je "u porastu" prema navodima vlade.

Slični skupovi su održani i u drugim gradovima Kenije, zbog sve učestalijeg femicida i nasilja nad ženama, javlja BBC.

Protesti dolaze nakon niza brutalnih ubistava žena, uključujući nedavni slučaj kada su raskomadani ostaci žrtve pronađeni u plastičnoj kesi, u iznajmljenom stanu.

Aktivisti žele da vlasti ubrzaju dolaženje do pravde, za sve nedavne žrtve seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, a desetine lokalnih grupa za ljudska prava smatra da vlada mora proglasiti svojevrsno nacionalno vanredno stanje, a femicid kao poseban zločin, različit od "običnog" ubistva.

Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da je barem jedna od tri žene u Keniji doživela neki vid fizičkog nasilja u svom životu.

Međunarodna organizacija Amnesti internešnal saopštila je da je u Keniji između 2016. i 2023. godine zabeleženo više od 500 slučajeva femicida.

Veliki broj žrtava su ubili njihovi partneri ili njima poznata lica.

Okrivljavanje žrtava za nesrećnu sudbinu je rasprostranjeno na društvenim mrežama, a mnogi u Keniji čak smatraju da su ubijene žene same krive za sopstvenu smrt.

Mnogi komentari na društvenim mrežama se odnose na to kako su žrtve bile obučene kada su napadnute, ili se postavlja pitanje zašto nisu koristile svoje mobilne telefone da jave porodici i prijateljima gde se nalaze.

Uprkos tome što Kenija ima oštre zakone protiv rodno zasnovanog nasilja, većina počinilaca ostaje nekažnjena. I kada se pokrene krivično gonjenje, slučajevi se često godinama razvlače na sudu.

Prema izveštaju vlade objavljenom prošle godine, više od 30 odsto žena u Keniji doživljava fizičko nasilje tokom života, a 13 odsto doživljava neki oblik seksualnog nasilja.

Kancelarija UN za drogu i kriminal sa svoje strane je saopštila da je 2022. godine ubijeno 725 žena i devojaka, dok su nevladine organizacije za prošlu godinu navele broj od 152 ubistva žena.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato koliko je žena ubijeno u Srbiji prošle godine
Nasilje nad ženama

Strašne brojke...

03.01.2024. 21:25

Poznato koliko je žena ubijeno u Srbiji prošle godine

Mnogo žena u Srbiji trpi nasilje. U odnosu na prethodne godine više ih prijavljuje, ali mnoge i dalje ćute - nadaju se biće bolje, nešto će se promeniti, često se i stide i smatraju sebe "građanima drugog reda" upravo zato što trpe nasilje. Previše ih, nažalost, plati životom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve