PRVA VELIKA ŽRTVA TRGOVINSKOG RATA: Zašto su SAD udarile na Huaewei?

PRVA VELIKA ŽRTVA TRGOVINSKOG RATA: Zašto su SAD udarile na Huaewei?

Shutterstock


Vlada SAD i njene obaveštajne agencije skoro deceniju smatraju da je Huawei u dosluhu sa kineskom Komunističkom partijom kad je reč o razvoju tehnologije, sa jasnim ciljem sticanja špijunske prednosti. Iako nisu pribavile nijedan dokaz za svoje sumnje, američke vlasti su odlučile da uvedu sankcije kineskom gigantu, čime su još više zaoštrile trgovinski rat sa Kinom.

Naime, Huawei je već u ponedeljak počeo da oseća bolne posledice odluke Trampove administracije da zabrani američkim firmama da prodaju komponente i softvere toj kompaniji, pojačavajući tako hladni rat između SAD i Kine zbog tehnologije i trgovine.

Made by @P

Privremeno odlaganje mera

Sve je počelo odlukom Google da prekine saradnju sa Huawei-om. Taj potez bi mogao da Huawei-u ograniči pristupa budućim verzijama operativnog sistema Android. Google će takođe ograničiti pristup popularnim aplikacijama kao što su Maps, Gmail i Google-Play prodavnici novim uređajima koje proizvodi Huawei, drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svetu, odmah iza Samsung-a.

Ipak, Huawei je dobio privremeno odlaganje odluke Google, od strane američkog Ministarstva trgovine, koje je prošle nedelje dodao tu kompaniju na listu firmi pod nacionalnim bezbednosnim rizikom, sprečavajući je da kupuje ili licencira tehnologiju bez posebne dozvole  Vašingtona. U ponedeljak popodne, Huawei je dobio obaveštenje da će mu biti odobrene 90-dnevne dozvole za transakcije neophodne za održavanje i podršku postojećih mobilnih mreža i uređaja. Google je saopštio da će raditi sa Huawei-om tokom 90 dana, ali i da planira da se pridržava svoje odluke kada istekne taj period.

Mnogi proizvođači čipova, kao što su nemački dobavljač Infineon i dva najveća svetska proizvođača čipova Intel i Kualcomm, već su počeli da raskidaju saradnju sa Huawei-om.

china-technology

Kina već dugo sprečava mnoge američke internetske gigante da pružaju usluge unutar njenih granica. Kineske vlasti su postavile stroge uslove američkim tehnološkim kompanijima, zbog čega su SAD uzvratile kontramerama pozivajući se, kao i Kina, na to da žele da zaštite nacionalne korporacije. Poslednjih meseci Amerika je pojačala kampanju protiv Huawei-a i radila na tome da ubedi saveznike kao što su Velika Britanija i Nemačka da blokiraju korišćenje Huawei telekomunikacione opreme. Međutim, napori su imali ograničen uspeh, jer se mnoge zemlje oslanjaju na opremu Huawei u trci za izgradnju pete generacije, ili 5G, bežičnih komunikacijskih mreža.

Huawei je pozvao EU da se ne pridružuje Americi u sankcijama.

Prošle sedmice, predsednik SAD Donald Tramp izdao je zabranu američkim telekomunikacionim firmama da instaliraju opremu proizvedenu u inostranstvu koja bi mogla da ugrozi nacionalnu bezbednost. Iako se tada nisu izdvojile određene kompanije, veruje se da je odluka bila usmerena na Huawei i druge u kineskom tehnološkom sektoru.

Mekši pristup Evrope

Džejms Luis, viši potpredsednik i direktor programa za tehnološku politiku u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da bi većina evropskih zemalja preferirala mekši pristup od onog koji imaju Sjedinjene Države.

“Ne mislim da Evropljani shvataju obim napora SAD da moramo blokirati Huawei”, naveo je Luis.

Kina nije rekla da li planira da se osveti Sjedinjenim Državama, ali je indirektno istakla da priprema kontramere.

Sve akcije kompanije Kualcomm, Infineon, Intel i Alphabet su pale nakon odluke Google-a. Isti je slučaj i sa kompanijom Apple, koja zavisi od kineskog tržišta, od kojeg dosta prihoduje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar