Svet
24.10.2022. 12:03
Beta - AP

I to se desilo

Prvi put u istoriji Izraela: Jevrej nominovan za načelnika Generalštaba

Izrael
Izvor: Shutterstock

Prvi put u istoriji Izraela je jevrejski naseljenik nominovan za načelnika Generalštaba njene vojske.

Nominacija general majora Hercija Halevija odobrena je u nedelju i očekuje se da će njegov trogodišnji mandat započeti 17. januara iduće godine.

Desilo se to posle decenijama duge transformacije pokreta naseljenika od male grupe verskih ideologa u uticajnu i raznoliku snagu, čiji su članovi dostigli do najviših zvanja u vladi i drugim ključnim institucijama.

Kritičari navode da preveliki politički uticaj naseljenika ugrožava svaku nadu za stvaranje nezavisne palestinske države i dovodi u opasnost budućnost Izraela kao demokratske zemlje.

Oni smatraju da predlaganje Halevija pokazuje koliko su povezani jevrejski naseljenici i vojska.

Šabtaj Benet iz izraelske levičarske organizacije Mir sada (Šalom akšav) izjavio je da nije iznenađujuće da se došlo do trenutka kada bi moglo da se ostvari da je načelnik generalštaba iz redova naseljenika.

Pristalice nominacije Halevija, trenutno zamenika načelnika Generalštaba, kažu da je njegova vojna karijera uspešna i da mesto stanovanja neće uticati na odluke.

Halevi je bio komandant elitne jedinice Sajeret matkal, te vojne obaveštajne službe i predvodio Južnu komandu odakle je nadgledao operacije u pojasu Gaze.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je, pošto ga je nominovao, istakao da nema sumnje da je Halevi pravi čovek na čelu vojske.

Halevi je rođen nekoliko meseci posle Šestodnevnog rata 1967, kada je Izrael okupirao istočni Jerusalim i Zapadnu obalu i odrastao je u Jerusalimu, a potomak je rabina koji se smatra ocem modernog pokreta naseljenika.

Živi u Kfar HaOraninimu, naselju oslonjenom na nevidljivu liniju između Izraela i Zapadne obale.

U tom naselju žive Izraelci koji su više privučeni nižim cenama stanovanja i lokacijom između Jerusalima i Tel Aviva, a manje radikalnom ideologijom.

Ipak odluka da se živi u naselju nagoveštava bar donekle naklonost nacionalizmu.

Pokret naseljenika je pozdravio nomijaciju Halevija. Predsedavajući regionalnog saveta Izrael Ganc je izrazio nadu da će novi šef izraelske vojske delovati u uverenju o pravednosti jevrejskog naseljevanja i produbljenja korena jevrejskih naseljenika.

Palestinci se nadaju da će cela Zapadna obala biti glavni deo njihove buduće nezavisne države koja će obuhvatiti i pojas Gaze i da će glavni grad biti istočni Jerusalim.

Na Zapadnoj obali živi oko 500.000 jevrejskih naseljenika u više od 130 naselja.

Tamo živi takođe gotovo tri miliona Palestinaca, većina u poluautonomnim područjima koje kontroliše Palestinska uprava.

Veći deo međunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir, a Izrael tvrdi da je ta teritorija biblijsko središte i ključna za bezbednost.

Jevrejski naseljenici imaju ista prava kao građani Izraela, a Palestinci su pod vojnom upravom.I mada Palestinska uprava kontroliše delove Zapadne obale u mnogimm aspektima je sputana okupacijom.

U Vrhovnom sudu Izraela ima takođe najmanje dvoje sudija iz jevrejskih naselja, a naseljenik Avigdor Liberman je bio šef diplomatije, ministar finansija i odbrane.

Naseljenici imaju ključne pozicije u kulturnim institucijama i telima za dodelu zemljišta. Bivši premijer Izraela Naftali Benet je ranije bio lider jevrejskih naseljenika iako ne živi u naselju.

Palestinska komentatorka Diana Butu izrazila je bojazan da će naseljenik kao šef vojske uticati na pogoršanje odnosa prema Palestincima, još više utvrditi izraelsku okupaciju i uticati da se umanje izgledi za stvaranje palestinske države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izraelski vojnici ubili Palestince u izbegličkom kampu
epaselect MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS CONFLICT 31.3.2022.

Logor u Dženinu

31.03.2022. 12:54

Izraelski vojnici ubili Palestince u izbegličkom kampu

Izraelske bezbednosne snage ušle su u izbeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali, što je izazvalo sukob u kome su dva Palestinca ubijena, a nekoliko ih je ranjeno, reklo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve