PUTEM OD “ŽUTE OPEKE”: Kina kupuje zlato, udaljava američki dolar

PUTEM OD “ŽUTE OPEKE”: Kina kupuje zlato, udaljava američki dolar


Cene zlata prošle nedelje su dostigle šestogodišnji maksimum, da bi u ponedeljak iznosile 1.403 dolara za uncu. Kina je povećala svoje zalihe zlata, kako bi udaljila američki dolar, što je doprinelo ponovnom oživljavanju plemenitih metala.

Narodna banka Kine otkupila je više od 70 tona zlata od decembra, prema podacima Svetskog saveta za zlato. Pre toga, kineska centralna banka nije prijavila povećanje zaliha zlata duže od dve godine, a zvanične cifre su ostale nepromenjene od oktobra 2016. do novembra 2018. godine.

Xi Jinping  (3)

Povećana kupovina zlata najjače ekonomije u Aziji dolazi u trenutku kada globalne centralne banke akumuliraju plemeniti metal u rekordnom broju. Rusija je bila najveći kupac zlata, dodajući prošle godine oko 274 tone svojim rezervama. Rusija je u prvih 5 meseci 2019. u svoje blagajne dodala 78 tona zlata, povećavajući udeo metala u međunarodnim rezervama za 3,7 odsto.

Povezane vestiKina zapretila Americi da će se osvetiti 

Rezerve zlata centralnih banaka širom sveta porasle su za 651,5 tona, ili 74 odsto na godišnjem nivou, 2018. godine. Analitičari ocenjuju da je Peking udvostručio zalihe zlata “kako bi diversifikovao svoje rezerve”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar