PUTIN I POMPEO: Kremlj zabrinut zbog rastućih tenzija oko Irana

PUTIN I POMPEO: Kremlj zabrinut zbog rastućih tenzija oko Irana

AP Photo/Pavel Golovkin, Pool


Kremlj je izrazio zabrinutost zbog dalje eskalacije tenzija oko Irana uprkos izjavama američkog šefa diplomatije Majka Pompea da SAD ne žele rat sa Teheranom.

“Za sada konstatujemo da se eskalacija tenzija oko ove teme nastavlja”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov i optužio SAD da “provociraju” Iran.

AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

AP Photo/Pavel Golovkin, Pool

Pompeo se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju gde je nastojao da ublaži zabrinutost oko rasta tenzija, ali je jasno rekao da će SAD reagovati na svaki napad na američke ciljeve, prenosi AP. Na konferenciji za novinare sa ruskom kolegom Sergejom Lavrovim, pre sastanka sa Putinom, Pompeo je rekao da u osnovi SAD ne žele rat sa Iranom.

Mandel Ngan/Pool photo via AP

Mandel Ngan/Pool photo via AP

Povezane vesti – Šta je povodom tenzija SAD i Irana izjavio predsednik Donald TRamp pročitajte ovde.

Peskov je rekao da američki državni sekretar Pompeo nije ublažio zabrinutost Moskve oku tekuće krize između SAD i Irana.

“Teško da možemo da govorimo o nekim uveravanjima, očigledno je da postoji tendencija nastavka eskalacije”, rekao je Peskov.

Peskov je dodao da je sa žaljenjem primio odluku Irana, ali je rekao da razume da Iran ne donosi te odluke tek tako već kao reakciju na pritisak.

“A to su upravo akcije SAD koje izazivaju Iran”, rekao je Peskov.

Povezane vesti – O tome kako je u Iranu zabranjen časopis koji je pisao o mogućem ratu sa SAD pročitajte ovde.

Foto: Printscreen Youtube

Foto: Printscreen Youtube

Već nategnuti odnosi između Vašingtona i Teherana dalje su se pogoršali pre nedelju dana, kada je Iran najavio da će suspendovati neke od svojih obaveza prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, iz koga su se SAD povukle pre godinu dana, dok je administracija predsednika SAD Donalda Trampa pojačala sankcije protiv iranske privrede.

Optužujući Teheran da priprema napade na američke interese na Bliskom istoku Pentagon je u Zaliv poslao nosač aviona, ratni brod, bombarder B-52 i raketni sistem Patriot.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar