TRAMPOV RATNI PLAN: Čim Iran napravi pogrešan potez, šaljemo 120.000 vojnika

TRAMPOV RATNI PLAN: Čim Iran napravi pogrešan potez, šaljemo 120.000 vojnika

Foto: Printscreen Youtube


Na sastanku visokih funkcionera administarcije Donalda Trampa, zaduženih za pitanja nacionalne sigurnosti, koji se održao prošlog četvrtka, ministar odbrane Patrik Šenah predstavio je novi vojni plan kojim se predviđa slanje do 120.000 vojnika na Bliski istok ukoliko Iran napadne američke snage ili ubrza rad na svom nuklearnom oružju, piše New York Times.

Plan je zapravo revizija pređašnjeg, a donesen je nakon naredbi “tvrdolinijaša” predvođenih Džonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost. U njemu nije predviđena kopnena invazija na Iran, za koju bi trebalo daleko više vojnika, otkrivaju funkcioneri NY Tajmsu.

Ovakav razvoj događaja odražava sve veći uticaj upravo Boltona, jednog od spoljnopolitičkih jastrebova Trampove administracije, čije nagovaranje na sukob s Iranom je pre više od deset godina ignorisao bivši predsednik Džordž Buš. Na sastanku su navodno, između ostalih, bili Bolton, direktorka CIA Đina Haspel, šef Nacionalne obaveštajne agencije Dan Koats.

Povezane vesti – U Iranu je zabranjen časopis zbog članka o mogućem ratu sa SAD, više o tome ovde.

I dalje je nejasno da li bi Tramp, koji se zalagao za povlačenje američkih snaga iz Afganistana i Sirije, na kraju zaista poslao opet toliko vojnika na Bliski istok. NY Times piše kako je takođe nejasno jesu li predsedniku SAD predstavljene brojke iz ovog plana ili drugi detalji.

Donald Trump ponovo je u ponedjeljak upozorio Iran da će “učiniti veliku grešku ako nešto preduzme”.

“Ako nešto učine, jako će patiti”, rekao je Tramp tokom susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beloj kući.

“Videćemo šta će se dogoditi s Iranom”, nastavio je i predvideo “veliki problem za Teheran ako se nešto dogodi. Neće biti zadovoljni”, insistirao je Tramp.

U njegovoj administraciji vladaju velike podele oko eventualnog odgovora Iranu. Neki visoki funkcioneri kažu kako planovi o kojima piše NY Times, iako u početnoj fazi, pokazuju kako je Iran postao opasna pretnja.

Povezane vesti – Šta je Iran nedavno poručio Vašingtonu pročitajte ovde.

Drugi, skloniji diplomatskim rešenjima, poručuju kako je riječ o taktici zastrašivanja kojom se upozorava Teheran da ne poduzima nikakve agresivne poteze.

Evropske saveznike SAD, koji su se u ponedeljak sastali s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, brine činjenica kako bi tenzije između Teherana i Washingtona mogle doći do točke nakon koje više neće biti povratka. Visoki američki dužnosnici koji su dobili na uvid plan o slanju vojnika otkrili su detalje novinarima NY Timesa. Tako veliki broj trupa neke od njih je šokirao. Naime, cifra od 120.000 vojnika približno je jednaka onoj koju je 2003. SAD poslao u napad na Irak.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar