Svet
16.07.2023. 12:50
Beta-AP

Rat u Ukrajini

Putin o tome šta će uraditi ako Ukrajina upotrebi "kontroverzno oružje"

Vladimir Putin 30.6.2023
Izvor: SPUTNIK POOL / GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu objavljenom ove nedelje, da Rusija ima dovoljnu zalihu kasetne municije i upozorio na to da Rusija sebi "rezerviše pravo da preduzme recipročne radnje" ukoliko Ukrajina upotrebi to kontroverzno oružje.

U prvim komentarima oko isporuke kasetne municije Ukrajini iz SAD Putin je rekao da Rusija do sada nije koristila kasetne bombe u svom ratu u Ukrajini.

"Do sada nismo to upotrebljavali, nismo imali tu potrebu", rekao je Putin, iako je, kako navodi agencija AP, dokumentovano da su i Rusija i Ukrajina koristile kasetne bombe.

Ruski televizijskii izveštač Pavel Zarubin objavio je preko svog Telegram naloga odlomke svog intervjua sa Putinom koji će biti emitovan u nedelju uveče.

Pentagon je saopštio u četvrtak da je klaster municija koju su obezbedile SAD stigla u Ukrajinu.

Kasetnu municiju dugo kritikuju humanitarne grupe i neki saveznici SAD zato što su tokom upotrebe u ranijim sukobima imale visok stepen zaostatka neeksplodiranih malih bombi koje mogu da povrede civile dugo posle kraja sukoba.

Zagovarači kažu da Rusija već koristi kasetnu municiju u Ukrajini i da je oružje koje SAD isporučuju unapređeno tako da ostavlja što manje neeksplodiranih manjih bombi. Ukrajina je obećala da će koristiti ovu municiju samo dalje od gusto naseljenih oblasti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija i nuklearno oružje: Veliki prasak ili veliki blef
rusija, nuklearno oružje

Hoće li ga upotrebiti?

08.07.2023. 15:00

Rusija i nuklearno oružje: Veliki prasak ili veliki blef

Posle tačno 500 dana rata Rusija se našla u vrtlogu rasprave o upotrebi atomskog oružja u njemu. Istaknuti ruski politikolog, akademski rukovodilac Fakulteta za svetsku ekonomiju i svetsku politiku Visoke škole ekonomije Sergej Karaganov pozvao je otvoreno na rusku preventivnu upotrebu nuklearnog oružja protiv evropskih zemalja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve