Svet
11.02.2023. 13:50
Beta/Danas

Zapadni izvori

Koja je Putinova strategija za rat u Ukrajini

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Russian Presidential Press Office

Trenutna strategija predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa ratom u Ukrajini je "da čeka, da zamrzne konflikt, da se reorganizuju ruske trupe pa da onda ponovo krene u napad", rekli su zapadni izvori novinarima iz Srbije koji su nedavno boravili u Londonu.

"Putin definitivno ima unutrašnjih problema, poput stanja u ekonomiji, pa mobilizacije Rusa… Putin je oprezan, a to se najbolje vidi u tome da nije bilo eskalacija na relaciji NATO - Rusija", naveli su ti izvori, prenosi list Danas.

Prema njihovim rečima, malo je moguće da se ukrajinko-ruski rat proširi i bude svetski rat.

Oni su ocenili da je Moskva na početku invazije imala velike ambicije, pa su mnogi ostali iznenađeni "lošim performansama" Rusije u ratu sa Ukrajinom.

"Rusi su očekivali da će biti u Kijevu nakon dva dana invazije, da paradiraju u uniformama kroz ukrajinski glavni grad, ali nisu uspeli u tome", naveli su ti izvori.

Prema njihovoj oceni, nakon što su Rusi shvatili da ne mogu da osvoje Kijev, odlučili su da se skoncentrišu na Istok Ukrajine.

Oni navode da je jedan od neuspeha ruske vojske činjenica da se oslanjaju na privatnu paravojnu grupu Vagner, kao i da su se vratili sovjetskom vojnom stilu i oružju, zbog čega Ukrajinci, koji su do sada dobro organizovali odbranu, moraju da se reorganizuju u veće brigade.

Smatraju da Ukrajina neće biti spremna odnosno reorganizovana, do proleća, ali naglašavaju da ne isključuju mogućnost da ih Kijev "iznenadi".

Sagovornici iz Londona su ocenili i da pomoć Zapada u oružju i tenkovima Ukrajini šalje snažnu poruku Rusiji da Ukrajinci nisu sami.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je Zelenski tražio od Makrona i Šolca u Parizu
1

"Što pre"

09.02.2023. 09:58

Šta je Zelenski tražio od Makrona i Šolca u Parizu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je u sredu uveče doputovao u Pariz na večeru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tražio je od njih teško naoružanje i avione "što je više moguće" i "što je pre moguće".
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve