PUTINOV KUVAR I JOŠ 12 RUSA OPTUŽENO ZA ZAVERU PROTIV SAD: Federalno tužilaštvo podiglo prve optužnice za mešanje u izbore u Sjedinjenim državama

PUTINOV KUVAR I JOŠ 12 RUSA OPTUŽENO ZA ZAVERU PROTIV SAD: Federalno tužilaštvo podiglo prve optužnice za mešanje u izbore u Sjedinjenim državama

Foto: AP Photo/Nam Y. Huh


Federalno tužilaštvo SAD podiglo je danas optužnice protiv 13 državljana Rusije i tri ruske kompanije zbog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine.

Kancelarija specijalnog savetnika Roberta Milera saopštila je da su se optuženi predstavljaji kao američki građani i upravljali profilima na društvenim mrežama kako bi privukli pažnju javnosti u SAD tokom izborne trke republikabca Donalda Trampa i kandidatkinje demokrata Hilari Klinton.

Oni se terete da su prekršili krivične zakone SAD mešajući se u američke predsednike izbore i političke procese u toj zemlji, navodi AP.

Protiv njih su podnete optužnice za zaveru, bankarske i internet prevare i teže kradje identiteta.
U optužnici se navodi da su oni koristili kompjuterske sisteme u SAD kako bi prikrili “rusko poreklo” svojih aktivnosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Vest o podizanju optužnica objavila je kancelarija specijalnog savetnika Roberta Milera koja istražuje navodno rusko mešanje u predsednike izbore u SAD.

Bela kuća nije komentarisala podizanje optužnica.

Jedan od optuženih je poslovni čovek blizak predsedniku Vladimiru Putinu.

Jevgenij Prigožin je preduzetnik iz Sankt Peterburga koga ruski mediji nazivaju “Putinov kuvar”, prenela je agencija AP.

U njegovim restoranima je lider Kremlja priređivao večere stranim zvaničnicima. Za više od 10 godina veze s Putinom, njegov posao se proširio na usluge za vojsku.

Prigožin ima i firmu za trgovinu naftom koja navodno šalje privatne ruske borce u Siriju. Prigožin je već bio na listi onih koje su SAD sankcionisale.

NE PROPUSTITE:

SLUČAJ RUSIJA TRESE VAŠINGTON: Bivši šef Trampovog tima optužen za zaveru protiv SAD

TRAMPOVA ADMINISTRACIJA NAPRAVILA PUTINOVU LISTU: Ovih 114 ruskih političara i 96 oligarha označeni su kao neprijatelji SAD

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar