Svet
01.02.2023. 10:15
Beta-AP

Australija

Radioaktivna kapsula Rio Tinta ispala iz kamiona

1
Izvor: Beta / Department of Fire and Emergency Services

Vlasti u Zapadnoj Australiji su pronašle po obimu malenu ali opasnu radioaktivnu kapsulu koja je ispala s kamiona koji se kretao putem dugim 1.400 kilometra, kako su navele, u poduhvatu koji je zvaničnik rekao da je jednak nalaženju igle u plastu sena.

Zvaničnici su naveli da je kapsula veličine zrna graška nađena južno od Njumana na Velikom Severnom Autoputu.

Primećena je kada je specijalizovana oprema u vozilu za potragu koje je išlo 70 kilometara na sat registrovalo radijaciju. Upotrebljena je prenosna oprema za traganje da se locira kapsula dva metra od ivice puta.

Kapsula je izgubljena prilikom njenog prebacivanja sa lokacije rudnika u pustinji za Perto, 10. januara. Kamion koji je prevozio kapsulu stigao je u magacin u Pertu 16. januara. Hitne službe obaveštene su o nestaloj kapsuli 25. januara.

Kapsula sadrži Cezijum 137, koji se obično koristi u meračima radijacije, emituje opasne količine zračenja. Može da izazove opekotine na koži i produžena izloženost može da izazove rak.

"Ovo je izuzetan rezultat... oni su bukvalno pronašli iglu u plastu sena", rekao je ministar za hitne službe Stive Doson.

Glavni zdravstveni zvaničnik Endi Robertson rekao da ne izgleda da se kapsula pomerala i da nisu prijavljene nikakve povrede.

Timovi za potragu proveli su šest dana tražeći je celom dužinom autoputa.

Kapsula je veličine osam militmetara sa šest milimetara, i ljudi su upozoreni da je mogla da bude zaglavljena u gume njihovih vozila.

Rudarska korporacija "Rio Tinto Iron Ore" se izvinila zbog gubitka visoko radioaktivne kapsule negde na putu od 1.400 kilometara na zapadu Australije.

Vlada je pokrenula istragu o tome kako je kapsula ispala iz kamiona i izveštaj će biti predat ministru zdravlja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kontroverze u medicini: Koliko je zaista opasno radiofrekventno zračenje
zračenje

Reč stručnjaka

18.12.2021. 17:05

Kontroverze u medicini: Koliko je zaista opasno radiofrekventno zračenje

Najkraće talasne dužine ima jonizujuće zračenje (kosmički zraci, alfa, beta, gama i iks zraci), a sve duže – ultraljubičasto zračenje, vidljivi spektar i infracrveno zračenje. Još su duži zraci koji se koriste za komunikaciju – radarsko i radioemitujuće zračenje i zračenje kojim se prenosi električna energija. Što je talasna dužina veća, to je energija zračenja manja.

Dobrobiti po zdravlje koje donosi zračenje određenih talasnih dužina odavno su poznate.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve