Svet
15.11.2021. 07:05
Rade Jerinić

Adaptivna diplomatija

Rata neće biti. Za sada.

Gabriel Eskobar, 15. 11. 2021.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

"Rata neće biti“, izjavio je pomoćnik zamenika državnog sekretara Stejt departmenta prilikom posete Sarajevu i regionu Zapadnog Balkana. Time je valjda Eskobar smirio bure baruta koje je pretilo da eksplodira. A gde bi prvo nego u Bosni i Hercegovini, a onda bi se požar nestabilnosti i kriza proširio po čitavom poluostrvu.

Gabrijel Eskobar je neko ko odlično poznaje ovaj region jer je prethodnih četvrt veka proveo na ovom terenu služeći u različitim diplomatskim predstavništvima SAD u balkanskim zemljama. Poslednje nameštenje mu je, uzgred, bilo u Beogradu. Dakle, gospodin Eskobar zna sve. Aktere, umešače sa raznih strana, interese, prljav veš... Zato pomalo i čudi ova njegova izjava jer on jako dobro zna ko je i kako palio vatru i dizao tenzije u BiH. I kakva je tu uloga visokih predstavnika i decenijskog koncepta puzajućih izmena Dejtonskog sporazuma.

Pred dolazak jasno su bile upućene teške poruke ka Banjaluci i Miloradu Dodiku. Pomoćnik zamenika državnog sekretara nije birao reči, govorio je o tome da srpski član Predsedništva brani svoju poziciju, pare i moć stečene koruptivnim poslovima.

"Što se tiče oslabljenih centralnih institucija, razlog je korupcija. Ono što Dodik radi je da želi da zaštiti svoju moć i svoj novac. Tražim od ljudi da ne nasedaju na to“, kazao je Eskobar za Radio Slobodna Evropa.

Naveo je i da su sankcije spremne, ocenivši da Dodikovu politiku ne podržava niko u regionu, pa ni susedna Republika Srbija.

Dodik mu je s druge strane poručio da nije ovo ona Bosna i Hercegovina od pre dvadeset godina kada je Eskobar službovao u ambasadi SAD u Sarajevu. Član Predsedništva BiH poručio je američkom diplomati da u BiH „više ne prolazi sila međunarodnog faktora“ jer se, kako je ocenio, „na batine na ovom prostoru oguglalo i zato ni sila ni pretnje ne mogu da poluče rezultat“.

Međutim, kada je sleteo u glavni grad BiH, Eskobar se prvo susreo sa ambasadorom SAD i poručio pored onog slavodobitnog da su SAD spremne da rade kroz dijalog sa svim učesnicima, ali da ukoliko bude neophodno su takođe spremne da učine sve što je potrebno da osiguraju uspeh Bosne i Hercegovine.

Uoči Eskobarovog dolaska u BiH u Vašingtonu je s njim razgovarala predsednica RS Željka Cvijanović, koja je od američkog diplomate zatražila "izbalansiraniji pristup prema BiH“.

Nešto izbalansiraniji odnos prema njegovoj poseti imao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji mu je poručio „da se fino oseća u Bosni i Hercegovini, da poseti Sarajevo, pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav“.

Mnogi u regionu naročito su ovaj intro u Eskobarovu diplomatsku ofanzivu videli kao ozbiljan problem za Dodika. Naročito u zemljama okruženja koje takođe imaju i deklarisane i nedeklarisane interese u BiH.

Ranko Mavrak, zagrebački novinar i analitičar, kaže da bi Dodik mogao da plati podjednaku cenu, bilo da istraje u svojim namerama, bilo da od njih odustane.

"Ako istraje, sankcije su neizbežne jer je sve drugo katastrofa, ponavljanje avganistanskog scenarija kroz urušavanje BiH kao države uz puko posmatranje Zapada. Ako odustane, ispašće politička kukavica kojoj je najvažnija sopstvena koža“, tvrdi Mavrak za „Dojče vele“. On veruje da bi u narednim danima moglo da bude još Dodikovih predloga poput „polukompromisa“ kojima se predlaže smanjenje umesto ukidanja Oružanih snaga BiH, "a sve s ciljem razvlačenja krize koliko god je to neophodno da bi dobio naredne izbore. I tu je ključ: Dodik može bez svega, samo ne može bez vlasti od koje je postao zavisnik“, zaključuje Mavrak.

Prvo poluvreme sarajevske posete bilo je negde na fonu ovih misli. Nakon sastanka sa Komšićem i Džaferovićem dobro obavešteni izvori sarajevskim medijima izneli su neke detalje sa ovih razgovora.

"Sjedinjene Američke Države sa svojim partnerima neće dozvoliti i sprečiće bilo koju vrstu pokušaja unilateralnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i otimanja državnih nadležnosti. SAD sa svojim partnerima neće dozvoliti i sprečiće bilo koju vrstu potencijalnih sukoba i rata u BiH“, rekli su Eskobarovi sagovornici, prenoseći reči američkog izaslanika.

Nakon toga usledio je sastanak sa Miloradom Dodikom, koji je verujemo izazvao veliko iznenađenje kod određenih krugova u Sarajevu, a verovatno i Zagrebu i Podgorici. Atmosfera je govorila da sastanak neće biti ispunjen nekim naročitim smislom niti korišću ni za jednu stranu. Očekivao se nekakav politički konflikt ili udaranje packi, u najmanju ruku. Reč sankcije visila je u vazduhu, ali...

Zvaničnik Stejt departmenta poručio je da je „sastanak sa Dodikom bio produktivan“ i da je otvorena mogućnost da se povuku odluke o prenosu nadležnosti sa nivoa Federacije BiH na nivo Republike Srpske. S druge strane, Milorad Dodik rekao je da će Banjaluka nastaviti sa prenosom nadležnosti sa države na entitet. Dodik je ranije najavio da će Republika Srpska povući saglasnosti oko formiranja Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog i tužilačkog veća i Uprave za direktno oporezivanje BiH, a ranije je najavio i mogućnost formiranja vojske RS.

Takođe, Dodikovi savetnici za spoljnu politiku novinarima ruskih medija ispričali su određene detalje iz ovih razgovora.

Prema njima, Milorad Dodik je ponovio da će RS poštovati važeći Ustav BiH, ali da ne može pristati na faktičko stanje u BiH koje je postignuto međunarodnim pravnim nasiljem visokih predstavnika i njihovih grubih intervencija u politički sistem u BiH, kao i nasiljem Ustavnog suda koji sa troje stranih sudija i dvojicom sudija Bošnjaka konstantno preglasa Srbe i Hrvate. To su stvari koje RS ne planira više da toleriše.

Takođe, Dodik je rekao da će RS povući saglasnost koju je nekada, pod velikim pritiskom, dala za formiranje Oružanih snaga BiH, ali i da je spreman da dozvoli jedan vremenski period za razgovore u pokušaju da se dođe do rešenja koje bi moglo biti prihvatljivo za sve. Ukoliko ne bi došlo do dogovora, RS bi formirala svoju vojsku. O svim drugim stvarima, fiskalnom sistemu i pravosuđu, ići će se u Narodnu skupštinu RS i veoma jasno završiti procedure.

Na prvi pogled čini se da je ili Željka Cvijanović uspela u svojoj molbi za izbalansiraniji pristup prema BiH, ili je možda Gabrijel Eskobar zahvaljujući verovatno višedecenijskom boravku na Balkanu razvio neke osobine inherentne tipičnim balkanskim političarima. A to je pre svega, da sagovorniku kaže ono što on u tom trenutku želi da čuje.

Naravno, postoje i neki geopolitički razlozi koji govore u prilog snižavanja decibela u njegovom diplomatskom ophođenju sa domaćinima, a ti se razlozi pre svega tiču prisustva dve velike regionalne sile koje su životno zainteresovane za Balkan. Jedna je Rusija, a druga Turska. U tom odnosu snaga čak i Eskobar i američka diplomatija moraju da prilagode svoj nastup.

"Turska, iako članica NATO-a, vodi svoju autonomnu politiku u BiH. Kao što imate uticaj nesporan Srbije i Hrvatske na srpske i hrvatske predstavnike u BiH, tako imate i nesporan turski uticaj na bošnjačku političku elitu. Po svoje mišljenje gospodin Izetbegović malo-malo pa ide u Ankaru. Otopljavaju i odnosi Rusije i Turske, dve zemlje imaju dve jasne interesne zone u BiH i ne spore se s tim – zna se da su Rusi patron Srba u BiH, a da je Ankara patron Bošnjaka“, kazao je za "Glas Amerike“ beogradski analitičar Cvijetin Milivojević.

Dakle, kao što rekosmo na početku: rata neće biti. Za sada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve