Svet
05.10.2022. 13:34
Beta

Satirična peticija

"Referendum" o pripajanju Kalinjingrada Češkoj

Kalinjingrad
Izvor: Shutterstock

 Česi se na društvenim mrežama ovih dana zabavljaju satiričnom peticijom za raspisivanje referenduma u Kalinjingradu sa ciljem priključenja te ruske eksklave Češkoj.

Šaljivu onlajn peticiju, na osnovu ideje koju je među prvima na Twitteru predložio jedan korisnik iz Poljske, potpisalo je 6.500 ljudi, navode češki mediji.

"Vreme je da podelimo Kalinjingrad tako da naša braća Česi konačno dobiju pristup moru", naveo je na Twitteru korisnik iz Poljske, uz mapu na kojoj je Češkoj pripao severni deo Kalinjingradske oblasti.

Kalinjingrad je osnovan u čast češkog kralja Pšemisla Otakara Drugog u 13. veku, a povod za peticiju su nedavni referendumi o pripajanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti (Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje) i njihova aneksija od Moskve koja je usledila.

Česi se sada nadmeću u postavljanju šaljivih mimova i izmišljanju parola, među kojima su "Načinimo Kalinjingrad ponovo češkim", "Kalinjingrad je Češka" i "Kralovec (češki naziv za Kalinjingrad) je naš".

Neki objavljuju i priče kako su se sjajno proveli na kalinjingradskim plažama sada kada imaju svoje more, te ne moraju više u Hrvatsku.

Između ostalog, Česi na društvenim mrežama objavljajuju i "vest" da je u ruskoj eksklavi održan referendum na kojem se više od 100 odsto stanovnika izjasnilo za to da Češka anektira tu oblast.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Crna Gora neće priznati pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji"
Dritan Abazović

Dritan Abazović

30.09.2022. 22:20

"Crna Gora neće priznati pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji"

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović tokom razgovora sa novim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom, osudio je održane referendume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji, naglasivši da njihovi rezultati i kao čin aneksije Crna Gora neće priznati.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve