Svet
06.09.2022. 13:10
Beta

VMRO DPMNE

Referendumom za rušenje Dogovora o prijateljstvu sa Bugarskom

Makedonija
Izvor: Shutterstock

Rukovodstvo najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE odlučilo je da započne postupak za sakupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za poništavanje Dogovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Bugarskom.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je, nakon sednice Izvšnog komiteta, rekao da je Dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom "izvor i početak svih problema za Makedoniju i osnovu na kojoj je Bugarska tada zasnivala svoje maksimalističke zahteve i pozicije" (koji su postali deo Pregovaračkog okvira sa EU sa Severnom Makedonijom).

"Odlučili smo da referendumsko pitanje bude "Da li ste za napuštanje značaja Zakona o potvrđivanju Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji Republike Makedonije i Republike Bugarske" koji su u avgustu 2017. potpisali tadašnji premijeri Zoran Zaev i Bojko Borisov", rekao je Mickoski, nakon sednice Izvšnog komiteta VMRO DPMNE.

"Sledeće sedmice ćemo", naglasio je lider VMRO DPMNE, "prikupiti najmanje 100 kvalifikovanih potpisa, nakon čega će ta inicijativa biti podneta Skupštini".

"Prvi ćemo ovu inicijativu potpisati ja, Izvršni odbor stranke, narodni poslanici, nakon čega očekujem da će Sobranje u kratkom roku legitimizovati i odobriti inicijativu, posle čega započinju rokovi za prikupljanje 150.000 potpisa za raspisivanje obavezujućeg referenduma", rekao je Mickoski.

Lider makedonske opozicije je rekao da očekuje da će vlasti dozvoliti ljudima da se izjasne i da se stane na kraj ucenjivačkim pritiscima i inhibicijama Bugarske.

"Apelujem na Vladu da ne blokira inicijativu i da dozvoli narodu koji je suveren u našoj Makedoniji da se izjasni o štetnim posledicama ovog sporazuma, na koji smo upozoravali još 2017. godine, kada je praktično ovaj dogovor donela vlada (bivšeg lidera SDSM) Zorana Zaeva", istakao je Mickoski.

Vladajuća SDSM premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog je ocenila da bi referendum za poništavanje dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom bio "referendum protiv EU, protiv makedonskog jezika u Uniji" i istakla da ta inicijativa opozicije nema podršku građana i da neće uspeti.

"Inicijativa za referendum je lična odluka Hristijana Mickoskog da sačuva sopstvenu fotelju u VMRO-DPMNE. Nakon što su propale sve njegove laži o bugarizaciji i asimilaciji, nakon što su poslanici VMRO-DPMNE pobegli i nisu glasali protiv toga u Saboru, sada Mickoski želi da odgovornost za svoje neuspehe padne na njegove članove", navodi u saopštenju SDSM.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbiji je u Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja
Ugalj

Tomislav Momirović

02.09.2022. 18:20

Srbiji je u Bugarskoj zarobljeno više od milion tona uglja

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je izjavio da je zbog obustave plovidbe Dunavnom trenutno Srbiji zarobljeno više od milion tona uglja u Bugarskoj.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
05.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve