Svet
29.09.2022. 10:59
Beta / AFP

Ekološka katastrofa

Rekordno isticanje prirodnog gasa u Baltičkom moru

gasovod-2.jpg

Isticanje metana - glavnog sastojka prirodnog gasa koji je procureo iz dva gasovoda, postavljena na dno Baltičkog mora, po svoj prilici će biti najveće oslobađanje tog gasa u atmosferu otkako se vrše merenja - i to daleko najveće, ukazuju stručnjaci Danske i SAD.

Podvodno isticanje gasa iz oštećenih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 dovodi ogromne količine metana u atmosferu, a kao gas staklene bašte, metan je opasniji od ugljendioksida.

Jedan zvaničnik Danske agencije za energetiku rekao je da je dosadašnje isticanje ravno trećini godišnje emisije gasova staklene bašte sa teritorije Danske. 

Procenjuje se da bi u atmosferu moglo otići pet puta više metana u odnosu na najveću dosadašnju katastrofu sa oslobađanjem metana, koja se dogodila u Aliso Kanjonu u SAD krajem 2015. godine, kada je iz podzemnog skladišta pobeglo više od 97.000 tona gasa.  

"Ko god da je naredio ovo, treba mu suditi za ratne zločine i treba da ode u zatvor", rekao je Asošijeted presu (AP) o sabotaži gasovoda Rob Džekson, klimatolog američkog Univerziteta Stenford.

Dva naučnika su za potrebe AP-a sagledala zvanične procene najgoreg scenarija sa oslobađanjem metana iz oštećenih gasovoda koje je izradila vlada Danske, i te procene govore o 778 miliona kubnih metara gasa. 

Naučnici su procenili da to znači oslobađanje oko pola miliona metričkih tona metana. Poređenja radi, u katastrofi u Aliso Kanjonu oslobođeno je između 90.000 i 100.000 metričkih tona metana.

Hemijski inžinjer Endrju Bakster, koji je radio u gasnoj industriji, a sada je ekolog u danskoj organizaciji EDF, smatra da su danske procene verovatno previsoke, ali i njegova konzervativnija procena govori da će Aliso Kanjon biti više nego duplo nadmašen po količini oslobođenog metana.

"Jedna je stvar konzistentna u ovim procenama", rekao je Bakster. "Ovo je katastrofalno po klimu". 

Sumnja se da je curenje prirodnog gasa izazvano sabotažom, a seizmolozi su juče utvrdili da su oslobađanju gasa prethodile eksplozije na dnu Baltičkog mora.

Neki evropski zvaničnici i stručnjaci za ekologiju sumnjaju da iza ovih dešavanja stoji Rusija, jer joj više cene energenata i ekonomska anksioznost evropljana direktno idu u korist. Međutim, drugi upozoravaju da je prerano upirati prstom u bilo koga dok istražitelji ne utvrde šta se tačno dogodilo. 

Pojava mehura metana od kojih "ključa" površina Baltičkog mora, indikator je "snažnog isticanja", rekao je hemijski inžinjer sa Imperijalnog koledža u Londonu Pol Balkomb (Paul Balcombe). 

Prema njegovim rečima, gubitak pritiska u gasovodu najverovatnije znači da je ogromna količina gasa već izgubljena, i da bi ovo što se desilo "imalo veoma krupne ekološke i klimatske posledice čak i da je oslobođen samo delić gasa" koji se oslobodio iz oštećenih cevi.

Metan je čak 82,5 puta moćniji od ugljendioksida kao gas staklene bašte, doprinoseći zagrevanju površine planete tako što stvara "ogledalo" u visokim slojevima atmosfere, odbijajući toplotu nazad, ka Zemlji.

Danske vlasti procenjuju da će preostali gas u cevima isteći iz njih zaključno sa nedeljom.

Severni tok 1 i 2 povezuju cevima Rusiju i Nemačku. Cevi su debele 12 santimetara, sačinjene od veoma jakog čelika i optočene betonom. Nalaze se na dubini od 70 do 90 metara ispod površine mora. 

Do curenja je došlo u međunarodnim vodama. Dva curenja su u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske, a jedno curenje u zoni koja pripada Švedskoj.

Švedska obalska straža prijavila je i četvrto curenje gasa u Baltičkom moru iznad gasovoda Severni tok.

Sada su "dva curenja na švedskoj strani i dva na danskoj", rekao je zvaničnik švedske obalske straže.

On je dodao da su dva curenja na švedskoj strani "blizu jedno drugog".

Do sada su vlasti dve zemlje prijavile jedno isticanje gasa na švedskoj i dva na danskoj strani.

Moskva je tvrdnju o sabotaži odbacila kao "glupu i apsurdnu".

Gasovodi Severni tok 1 i 2 trenutno ne rade, ali u cevima ima gasa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
25°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve