Svet
12.04.2023. 09:42
Beta - AP

Policijski "pas"

Roboti će početi da jure kriminalce po Njujorku

roboti
Izvor: Shutterstock

Zvaničnici Njujorka predstavili su tri nova policijska uređaja visoke tehnologije, uključujući robotskog "psa" kojeg su kritičari nazvali "jezivim" još pre dve i po godine, kada je prikazan prvi put.

Ostali novi uređaji - GPS tragač za ukradenim automobilima i kupasti samohodni robot za nadzor javnih mesta, koristiće se na način koji je "transparentan, dosledan i uvek u bliskoj saradnji sa ljudima kojima služimo", rekla je u utorak komesarka policije Kičant Sjuel.

Ona je s gradonačelnikom Erikom Adamsom i drugim zvaničnicima na konferenciji za štampu na Tajms skveru prikazala robota za nadzor i mehaničkog "psa" pod nadimkom "Digidog".

"'Digidog' je izašao iz štenare!", proglasio je gradonačelnik Adams, demokrata i bivši policajac. "'Digidog' je sada deo alata koji koristimo".

Prvog gradskog robotskog policijskog psa iznajmio je 2020. Adamsov prethodnik, bivši gradonačelnik Bil de Blazio, ali je ugovor za taj uređaj raskinut jer su ga kritičari ismevali kao "jezivog" i "distopijskog".

Ali, sadašnji gradonačelnik Adams je rekao da neće pokleknuti po pritiskom protivnika robotskog psa jer, kako je rekao, "gleda šta je najbolje za grad".

Adams je rekao da će "Digidog" na daljinsko upravljanje, težak 32 kilograma, biti počevši od leta korišćen u rizičnim situacijama: "Ako imate zabarikadiranog osumnjičenog, ako imate nekoga ko je u zgradi koji je naoružan, umesto da šaljete policiju unutra, šaljete 'Digidoga'", rekao je on.

Sistem za praćenje pod nazivom "StarChase" će omogućiti policiji da pomoću GPS oznake nađe ukradeni automobil. To je zasad probni program koji će trajati 90 dana.

"Autonomni bezbednosni robot" kojeg je gradonačelnik Adams uporedio s robotskim usisivačem "rumbom" (Roomba), patroliraće od leta stanicom metroa na Tajms skveru u sedmomesečnom, takođe probnom radu. Taj samohodni uređaj koji se nekoliko godina koristi u tržnim centrima i drugde, najpre će u stanici metroa raditi u pratnji policajaca.

Građanski libertarijanci i zagovornici reforme policije doveli su u pitanje potrebu za uređajima visoke tehnologije: jedni kritikuju prekomerno trošenje ioanko ogromnog budžeta Njujorške policije (NYPD), a drugi što gradska vlast kupuje "fensi tehnologiju, a Njujorčani ne mogu da pristupe bonovima za hranu i izbacuju ih iz stanova".

Albert Foks Kan, izvršni direktor organizacije "Projakt za nadzor nad tehnologijom za nadzor"(Surveillance Technology Oversight Project), rekao je da "Njujorška policija pretvara lošu naučnu fantastiku u užasno lošu policiju. Njujork zaslužuje pravu sigurnost, a ne imitaciju 'Robokapa' (RoboCop)".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Moć veštačke inteligencije nas je ponovo zaprepastila...
starost, baka, stare ruke, knjiga

Mač sa dve oštrice

01.04.2023. 08:05

Moć veštačke inteligencije nas je ponovo zaprepastila...

Kada se radi o generisanju slika ljudi pomoću sistema veštačke inteligencije, oni koji se time duže vreme bave, znaju da često mogu da očekuju da ruke na tim slikama ispadnu manje realistične. Ipak, čini se da se u proteklih mesec dana desio veliki pomak na ovom polju i da sad AI sistemi mnogo bolje prikazuju ljudske ruke. Šta to znači?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve