Svet
04.03.2022. 16:05

Strah od mobilizacije

Rusi kupuju karte u jednom pravcu

aerodrom
Izvor: Shutterstock

Rusi užurbano kupuju avionske karte za inostranstvo u jednom pravcu zbog straha od opšte mobilizacije i uvođenja ratnog stanja.

Zbog toga je avioprevoz poskupeo višestruko, navodi radio Komersant FM i ističe da se posebno traže letovi za zemlje u kojima ruskim državljanima ne treba viza ili u koje mogu da putuju samo sa ličnom kartom.

Radio navodi da je broj emigranata iz Rusije porastao duplo, što pokazuje statistika potražnje karata na internetu, kao i sociologa. Rusi plaćaju mnogo više kako bi se našli na nekim od malobrojnih letova.

Komersant FM navodi reči generalnog direktora agencije Pososhok Kilrila Faminskog koji je izjavio da se preskupe karte prodaju veoma uspešno i da nema dovoljno mesta.
 

"Naši građani se hitno evakuišu iz zemlje, medju njima su iseljenici, šefovi međunarodnih, evropskih kompanija. Ljudi i kompanije su spremni da kupe kartu po bilo kojoj ceni samo da bi odleteli u Dubai. Ako je karta ranije koštala 40.000 rubalja, sada košta 200.000. Odleteti u Istanbul postalo je skuplje pet puta", kazao je Faminski.
 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pokušao je da umiri Ruse govoreći da se vesti o mogućem uvođenju ratnog stanja u nekim regionima lažne.

Direktor servisa za pretragu avionskih karata Bileti, Aleksandar Mišin rekao je radiju da je jedini način da se direktnim letom dođe do Evrope, Beograd i Srbija.

"Ali za narednih mesec dana sve karte su prodate", naveo je on.

Rusi koji žele da stignu do Crne Gore, gde ne postoje direktni letovi, traže puteve preko Beograda i Tirane, ali su i te karte kupljenje za mnogo dana unapred i po mnogo većoj ceni.

Zbog invazije na Ukrajinu, Rusija je pogođena ekonomskim sankcijama, medju kojima je i zabrana letova za nene avione nad EU i SAD. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate šta je stagflacija koja preti Evropskoj Uniji?
Berza, inflacija

Procene analitičara

04.03.2022. 11:16

Da li znate šta je stagflacija koja preti Evropskoj Uniji?

Zbog rata u Ukrajini, u Evropskoj uniji se zahuktava inflacija, cene energije i sirovina skaču, pad proizvodnje i potrošnje teško će biti izbegnut, zbog čega preti stagflacija - ekonomski rast na nuli uz inflaciju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve