Svet
28.04.2022. 21:38
Beta

Ambasador SAD

Rusija otvara logore u Ukrajini?!

Ukrajina 25.4.2022.
Izvor: EPA / SERGEI ILNITSKY

Ambasador SAD pri OEBS Majkl Karpenter izjavio je da postoje dokazi da ruske snage na zauzetim područjima na jugu i istoku Ukrajine, zatvaraju ljude u "logore za filtriranje" u kojima ih muče i ispituju.

Karpenter je Stalnom savetu OEBS rekao da postoje "verodostojni izveštaji" da ruske snage pritvaraju ljude i "brutalno ih ispituju zbog bilo kakve navodne veze sa legitimnom ukrajinskom vladom ili nezavisnim medijima", prenosi Radio slobodna Evropa.

On je kazao da pristižu i "alarmantni izveštaji" da su ljudi za koje se sumnja da imaju takve veze pretučeni ili mučeni pre nego što su prebačeni u region Donjecka, "gde su navodno nestali ili su ubijeni".

"Naše informacije ukazuju na to da Rusija otima, muči i/ili ubija lidere na lokalnom nivou, novinare i aktiviste civilnog društva, kao i verske vođe", naveo je Karpenter.

Dodao je da je kabinet gradonačelnika Marijupolja saopštio da u tom ukrajinskom gradu postoje četiri "kampa za filtriranje" i da su izveštaji o stanju u njima "mučni".

Karpenter je naveo da je jedan begunac opisao logore za filtriranje kao geta, rekavši da Rusi razvrstavaju ljude u grupe, zavisno od toga da li smatraju da imaju veze sa ukrajinskom vojskom, teritorijalnom odbranom, novinarima, ili zaposlenima u državnim institucijama.

Američki diplomata je rekao i da Rusija možda planira da organizuje "lažne referendume" u pokušaju da legitimiše invaziju na Ukrajinu i da uspostavi kontrolu nad oblastima na jugu i istoku te zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Cilj Rusije - kopnena veza do Krima
ukrajina, 19. 4. 2022.

Ruski general

22.04.2022. 12:34

Cilj Rusije - kopnena veza do Krima

Cilj Rusije je potpuna kontrola južne Ukrajine i regiona Donbasa kako bi bila uspostavljena kopnena veza do Krima, izjavio je visoki zvaničnik ruske vojske general Rustam Minekajev.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve