Svet
17.03.2023. 17:25
Beta-AP

Rusija

A za obaranje drona - specijalna nagrada

1
Izvor: EPA / SERGEI ILNITSKY

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je vojnim pilotima specijalne nagrade za sprečavanje američkog drona da uđe u područje vojnog sukoba u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je na Telegramu da je Šojgu državne nagrade uručio pilotima aviona Su-27 koji su sprečili da bespilotna letelica MQ-9 Riper uđe u zonu zabranjenog leta koju je Moskva uspostavila u oblasti u blizini Krima tokom borbi u Ukrajini.

Ministar odbrane Sergej Šojgu pohvalio je pilote što su sprečili da dron leti u oblast koju je Moskva zabranila za letove "u skladu sa međunarodnim normama".

SAD i Rusija izdale su različita saopštenja o tome šta se dogodilo na nebu iznad Crnog mora.

Američka vojska tvrdi da je ruski avion prilikom presretanja udario u elisu drona, nakon čega se dron srušio u međunarodne vode Crnog mora.

SAD su objavile deklasifikovani snimak u boji u trajanju od 42 sekunde na kojem se pomoću kamere samog drona vidi kako se ruski borbeni avion Su-27 približava repu američkog drona i ispušta gorivo, a zatim udara u njegov propeler.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ruski avion nije imao kontakt sa dronom, da nije koristio oružje i da se dron srušio zbog "oštrog manevrisanja" američkog operatera koji je njime upravljao.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusi Americi: "Prekinite neprijateljske letove u blizini ruskih granica"
avioni, borbeni avioni, vojni avioni

Napeto

15.03.2023. 08:59

Rusi Americi: "Prekinite neprijateljske letove u blizini ruskih granica"

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američki Državama Anatolij Antonov pozvao je Vašington da prekine "neprijateljske" letove u blizini ruskih granica, dan pošto su ruski lovci iznad Crnog mora presreli američku bespilotnu letelicu.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve