Svet
07.04.2022. 18:32
Beta

Glasala i Srbija

Rusija suspendovana iz Saveta UN

Rusija
Izvor: Shutterstock

Generalna skupština UN suspendovala je Rusiju iz članstva u Savetu UN za ljudska prava.

Za predlog rezolucije o supsenziji Rusije glasalo je 93 zemlje među kojima i Srbija. Protiv je bilo 24 a uzdržano 58 zemalja.

Da bi Rusija bila suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava bila je potrebna dvotrećinska većina pri čemu se uzdržani ne uzimaju u obzir.

Kako se navodi u tekstu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.

U rezoluciji se izražava i ozbiljna zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini.

Predlog rezolucije podnet je na usvajanje uz podršku više od 65 zemalja među kojima su sve članice EU, SAD, Kanada, Japan, Australija, kao i zemlje regiona - Albanija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija.

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava sa sedištem u Ženevi ima 47 članica koje se biraju na period od tri godine po regionalnim grupama. Rusija je zajednio sa Ukrajinom izabarana kao članica iz Grupe istočnoevropskih zemalja za period 2021-2023.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko su Putinove ćerke i zašto se o njima malo zna
Putin, 7. 4. 2022.

Rusija

07.04.2022. 17:21

Ko su Putinove ćerke i zašto se o njima malo zna

SAD su uvele sankcije protiv dve ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina, o kojima se u ruskoj i međunarodnoj javnosti malo zna, dok američko Ministarstvo finansija tvrdi da veliki delom Putinovog ličnog bogatstva upravljaju upravo članovi njegove porodice.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve