Biznis
06.04.2022. 17:05
Beta

Sankcije Rusiji

Rusija uspela da plati dolarske dugove rubljama

rublja, rat u ukrajini
Izvor: Shutterstock

Rusko ministarstvo finansija saopštilo je da je isplatilo u rubljama dospeli dolarski dug posle odbijanja jedne strane banke da izvrši plaćanje u dolarima, što izlaže zemlju riziku od propusta plaćanja dugova.

"Jedna strana banka odbila je da sprovede instrukcije" plaćanja iznosa od 649,2 miliona dolara koji su dospevali 4. aprila, navelo je rusko ministarstvo.

Ministarastvo je dodalo da je prema tome bilo primorano da se obrati "ruskoj finansijskoj instituciji da izvrši potrebna plaćanja u valuti Ruske federacije".

Rusija je uspevala više nedelja da izbegne propuste u otplati dospelog duga, pošto je američko ministarstvo finansija dozvolilo Moskvi da koristi devize koje drži u inostranstvu da reguliše svoje spoljne obaveze

Međutim od utorka, 4. aprila, američko ministarstvo više ne dozvoljava isplatu ruskog duga dolarima koji se drže u američkim bankama, čime raste pritisak na Rusiju i rizik da više neće uspeti da redovno podmiruje svoje obaveze.

Kao odgovor na rusku vojnu intervenciju u Ukrajini deo velikih ruskih rezervi držanih u inostranstvu, oko 300 milijardi dolara, zamrznut je u okviru zapadnih sankcija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznato kada počinje plaćanje gasa u rubljama
gas

Rusija

28.03.2022. 15:10

Poznato kada počinje plaćanje gasa u rubljama

Predsednik Rusije Vladimir Putin do 31. marta očekuje izveštaj Kabineta ministara, Centralne banke i Gasproma o primeni uputstva o promeni valute prilikom plaćanja isporuke gasa "neprijateljskim zemljama", saopšteno je iz Kremlja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve