Svet
12.04.2022. 10:49
BETA-AFP

Rat u Ukrajini

Ruske snage koristile hemijsko oružje u Marijupolju?

Russia Ukraine War 12. 4. 2022.
Izvor: BETA AP/ Planet Labs PBC / Planet Labs PBC

Velika Britanija pokušava da proveri informacije o tome da li su ruske snage koristile hemijsko oružje u Marijupolju, gradu pod opsadom više od mesec dana, saopštilo je britansko minstarstvo spoljnih poslova.

"Informacije ukazuju na to da su ruske snage možda upotrebile hemijske agense u jednom napadu na stanovništvo Marijupolja. Radimo hitno sa svojim partnerima da proverimo te informacije", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras preko Twitter - a.

Svaka upotreba ovog tipa oružja prestavljala bi "brutalnu eskalaciju sukoba i tražićemo od  Putina i njegovog režima da polože račune", dodala je ona.

Ukrajinska poslanica Ivana Klimpuš je rekla da je Rusija upotrebila "nepoznatu supstancu" u Marijupolju gde više osoba pate od otežanog disanja, navodeći da se "vrlo verovatno radi o hemijskom oružju".

Prethodno je ukrajinski puk Azov koji je se nalazi u Marijupolju tvrdio u poruci objavljenoj juče na Telegramu da je ruski dron ispustio "toksičnu supstancu" na vojnike i civile u Marijupolju, navodeći da više osoba ima respiratorne ili neurološke probleme.

Osnivač bataljona Azov Andrij Biletski rekao je u poruci na Telegramu da su tri osobe otrovane nepoznatom tosičnom supstancom, da imaju jasne znake trovanja ratnim hemijskim proizvodima, ali da nemaju katastrofalne posledice.

Agencija "Frans pres" navela je da za sada ne može da proveri te tvrdnje iz nezavisnih izvora.

Savetnik gradonačelnika Marijupolja, Petro Andrjuščenko, rekao je preko Telegrama da informacije o hemijskom napadu za sada nisu potvrđene i da će detalji i razjašnjenja biti naknadno dati pošto se čekaju zvanične informacije od vojske.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da Vašington ima saznanja o informacijama o hemijskom napadu na taj strateški grad ali da ne može to da potvrdi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski: Ova nedelja će biti presudna
ukrajina, 4. 4. 2022.

Rat u Ukrajini

11.04.2022. 08:30

Zelenski: Ova nedelja će biti presudna

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je svoje sunarodnike da će naredna nedelja biti presudna u ovom ratu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
06.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve