Svet
02.05.2022. 20:05
Beta-AP

Rat u Ukrajini

Ruski hakeri napali Telegram, Twitter, Facebook i TikTok

Hakeri
Izvor: Shutterstock

Ruski hakeri pokrenuli su novi napad na strane lidere, ciljajući na platforme društvenih mreža velikom kampanjom širenja dezinformacija s ciljem da legitimišu invaziju na Ukrajinu, saopštilo je u nedelju Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Plaćeni operativci koji rade iz fabrike u Sankt Peterburgu koriste aplikaciju Telegram da regrutuju i koordiniraju pristalice koje zatim preplavljuju društvene mreže komentarima podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ratu u Ukrajini.

Lažni nalozi - takozvane "fabrike trolova" nađeni su na osam platformi društvenih mreža, među kojima su Telegram, Twitter, Facebook i TikTok.

Operacija je ciljala političare i javnost u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Južnu Afriku i Indiju.

Veruje se da ta kampanja ima veze sa Jevgenijem Prigožinom koga su SAD i Velika Britanija sankcionisale zbog finansiranja onlajn operacija pod uticajem Kremlja.

"Ne možemo dozvoliti da Kremlj i njegove sumnjive fabrike trolova napadaju naše onlajn prostore svojim lažima o Putinovom ilegalnom ratu", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus.

Ona je rekla da je Vlada Velike Britanije upozorila međunarodne partnere i nastaviće da blisko sarađuje sa saveznicima i medijskim platformama na podrivanju ruskih informativnih operacija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao
pedofil, internet, haker

Nesvakidašnja krađa

12.08.2021. 10:34

"Dragi hakeru...": Zamolili hakera da vrati novac i on ih poslušao

Haker koji stoji iza jedne od najvećih krađa kriptovalute u istoriji, vratio je više od trećine od 613 miliona dolara ukradenog digitalnog novca, saopštila je platforma za decentralizovano finansiranje (DeFi) Poly Network.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve