Svet
07.08.2022. 16:05
Beta

Tajvan

SAD o vojnim vežbama Kine

1
Izvor: Beta/Xinhua / Lin Jian

SAD su optužile Peking za "provokativne" i "neodgovorne" akcije nakon tvrdnji Tajvana da su kineske vojne vežbe simulacija napada tog ostrva.

"Ove aktivnosti predstavljaju značajnu eskalaciju u naporima Kine da promeni status kvo. One su provokativne, neodgovorne i povećavaju rizik od pogrešne procene. Takođe su u suprotnosti sa našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", saopšteno je iz Bele kuće.
 

Tajvan je juče reagovao na vežbe kineske vojske, koje traju već četiri dana zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, prenosi BBC.

Kina posetu vidi kao na provokaciju jer Tajvan smatra delom svoje teritorije.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su kineski brodovi i avioni tokom vikenda izveli vežbe u Tajvanskom moreuzu, pri čemu su neki prešli srednju liniju - nezvanični tampon koji razdvaja dve strane.

1
Izvor: Beta/Xinhua

Tajvanska vojska je saopštila da je "na odgovarajući način" odgovorila na vežbe, koje je opisala kao simulirani napad na ostrvo.

Peking nije komentarisao najnovije vežbe, koje bi trebalo da budu završene danas.

Vašington je optužio Kinu za eskalaciju tenzija u tom regionu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina Tajvanu: "Vežbe počinju!"
1

Napeto...

04.08.2022. 08:38

Kina Tajvanu: "Vežbe počinju!"

Kina je počela vojne vežbe oko Tajvana, objavila je javna kineska televizija CCTV, najveće manevre ikad organizovane oko ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve