Svet
05.08.2022. 23:15
Beta

Kina najavila...

Koliko će Ameriku koštati odlazak Nensi Pelosi na Tajvan?

1
Izvor: Beta / Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Kina je saopštila da će obustaviti saradnju sa SAD u brojnim oblastima, od klimatskih promena do vojnih odnosa i napora za suzbijanje krijumčarenja droge, kao odgovor na ovonedeljnu posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi.

Kako je navedeno prekinuće saradnju u dijalogu izmedju visokopozicioniranih vojnih komandanata, razgovore o klimatskim promenama, kao i u oblastima prekograničnog kriminala i repatrijaciji ilegalnih migranata.

Mere upravo objavljene najnovije su u nizu koraka s namerom da se kazni Vašington zato što je dozvolio posetu visoke američke zvaničnice Tajvanu koji Kina smatra svojom teritorijom koju može da pripoji silom ukoliko bi bilo potrebno.

Kina će "prekinuti kinesko-američke pregovore o klimatskim promenama" i otkazati razgovore izmedju vojnih vodja kao i dva sastanka o bezbednosti, navelo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova ukazujući na to da je Pelosi ignorisala snažno protivljenje Kine njenoj poseti Tajvanu.

Ranije danas Kina je najavila da će uvesti sankcije Pelosi i članovima njene porodice. 

Kina je juče počela velike vojne vežbe u šest zona oko tajvanske obale. U raketnim probama rakete su ispaljene i preko Tajvana, rekli su vojni zvaničnici državnim medijima.

Kina se protivi da ostrvo koje ima samoupravu ima kontakte sa stranim vladama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina Tajvanu: "Vežbe počinju!"
1

Napeto...

04.08.2022. 08:38

Kina Tajvanu: "Vežbe počinju!"

Kina je počela vojne vežbe oko Tajvana, objavila je javna kineska televizija CCTV, najveće manevre ikad organizovane oko ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve