Svet
29.07.2023. 09:59
Beta/AFP

(Ne)očekivano

Puč u Nigeru: Koga podržavaju Amerikanci

11
Izvor: Beta/AP

Šef američke diplomatije Entoni Blinken preneo je uveravanja svrgnutom predsedniku Nigera Mohamedu Bazumu da ima "nepokolebljivu podršku" SAD i dodao da je puč u toj zemlji ugrozio stotine miliona dolara pomoći, preneo je njegov portparol.

U telefonskom razgovoru sa Bazumom Blinken juče je "podvukao da će SAD nastaviti da rade na punom vraćanju ustavnog poretka i demokratske vladavine u Nigeru", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u saopštenju. 

Šef predsedničke garde Nigera general Abdurahman Čijani, koji je u sredu predvodio puč protiv izabranog predsednika, juče je objavio da je postao lider te zapadnoafričke zemlje odlukom svojih vojnika.

Odluka je doneta nekoliko sati pošto je Čijani zatražio nacionalnu i međunarodnu podršku za svoju vlast uprkos bojaznima da bi politička kriza u Nigeru mogla podriti borbu te države protiv džihadista i ojačati uticaj Rusije na zapadu Afrike.

Ubrzo posle objave Čijana, ljudi iz kabineta svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma osudili su državni udar, navodeći da je izveden "zbog ličnih pogodnosti".

Bazum je sa porodicom juče proveo treći dan zatvoren u svojoj rezidenciji, ali je mogao da razgovara telefonom sa drugim šefovima država, među kojima i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

Posle Malija i Burkine Faso, Niger koji je do sada bio saveznik zapadnih zemalja, postao je treća zemlja Sahela gde se od 2020. godine dogodio puč. Te zemlje su poslednjih godina pogođene napadima grupa vezanih za Islamsku državu i Al Kaidu.

Mali i Burkina Faso okrenule su se Rusiji a prethodno su tražile odlazak francuskih vojnika iz svojih država.

Danas popodne će francuski predsednik Emanuel Makron otvoriti sastanak Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost o Nigeru. Francuska u toj zemlji ima 1.500 vojnika i do sada je sarađivala s nigerskom vladom. SAD u Nigeru imaju oko hiljadu vojnika

1
Izvor: Beta/AP

U nedelju se u Abudži, u susednoj Nigeriji, održava specijalni samit Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS), kojoj pripada i Niger, kako bi se procenila situacija u toj zemlji, a moguće je da će doneti i odluku o sankcijama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve