Svet
21.02.2022. 10:03
Tanjug

Javlja Rojters

SAD spremile paket sankcija Rusiji: Evo na šta će se odnositi

Sankcije Rusiji
Izvor: Shutterstock

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena pripremila je inicijalan paket sankcija Rusiji, koji uključuje i zabranu američkim finansijskim institucijama da obraduju transakcije glavnih ruskih banaka, izjavila su tri izvora upoznata sa ovim pitanjem, javlja Rojters.

Mere, koje bi stupile na snagu samo ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, napravljene su da gađaju rusku ekonomiju tako što bi presekle bankarske odnose između ciljanih ruskih banaka i američkih banaka koje omogućuju međunarodno plaćanje.

Američke vlasti su ranije rekle da bi bankarske restrikcije bile deo mogućih sankcija, plan administracije da odseče bankarske veze - koje su stub globalnih novčanih tokova - ranije nije bio pominjan.

SAD će takođe koristiti, kako navodi Rojters, svoje najmoćnije sredstvo za sankcionisanje određenih ruskih pojedinaca i kompanija tako što će ih staviti na listu posebno označenih državljana (SDN) i efektivno ih izbaciti iz bankarskog sistema SAD, zabraniti njihovu trgovinu sa Amerikancima i zamrznuti njihovu imovinu u SAD, dodali su izvori.

Bela kuća i ministarstvo finansija odbili su da komentarišu navode.

Izvori su dodali da bi paket mogao da se promeni u poslednjem minutu, ali nije bilo poznato ko bi mogao da bude mete.

Oni, međutim, dodaju da bi glavne ruske finansijske institucije, poput VTB Banke, Zberbanke, VEB i Gazbprombanke bile moguće mete.

Nije poznato ni da li bi ruske banke mogle da budu dodate na listu SDN, ali bi svakako bilo koji tip sankcija trebalo, dodaje Rojters, jako da oseti Rusija, kao i pojedina fizička i pravna lica.

"Cilj finansijskih sankcija je da ih u vrlo kratkom i brzom roku oseti Rusija, da se izazove inflacija, da se izazove beg kapitala, da se natera ruska centralna banka da spasava svoje banke", rekao je Piter Harel, član Nacionalnog bezbednosnog veća prošlog meseca.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Na šta će se odnositi sankcije protiv Rusije, ukoliko do njih dođe
Rusija

Pitanje Ukrajine

29.01.2022. 09:55

Na šta će se odnositi sankcije protiv Rusije, ukoliko do njih dođe

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena planira da poštedi obične ruske građane od američke kontrole izvoza ukoliko Rusija napadne Ukrajinu i da se fokusira na određene ruske industrijske i tehnološke sektore, kazao je zvaničnik Bele kuće Piter Herel.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve