Svet
10.11.2020. 14:54
Tanjug

SAD uvele sankcije protiv još četiri kineska zvaničnika u Hong Kongu

tan2019-9-15_95834451_0.jpg
Izvor: AP / Vincent Yu

SAD su uvele sankcije protiv još četvoro kineskih zvaničnika u Hong Kongu, pod optužbama da su učestvovali u slamanju otpora disidenata u bivšoj britanskoj koloniji.

SAD su sankcije u ponedeljak uvele za zamenika premijerke Denga Džongua, Edvinu Lau zamenicu načelnika policije i još dvojicu zvaničnika u tek formiranoj kancelariji za nacionalnu bezbednost u Hong Kongu.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su sankcije zvaničnicima uvedene zbog učestvovanja u implementaciji novog zakona o nacionalnoj bezbednosti u poluautonomnom gradu.

AP Photo/Kin Cheung AP Photo/Kin Cheung

Njima će biti zabranjeno da putuju u SAD i sva imovina u ovoj zemlji biće im blokirana, rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar je rekao da ove akcije ukazuju na odlučnost SAD da drže odgovornim ključne figure koje aktivno ukidaju slobode ljudi u Hongkongu i koje umanuju njegovu autonomiju, prenosi Rojters.

Kineski zvaničnici u Hongkongu kojima su uvedene sankcije nisu bili odmah dostupni za komentar.

Glavni sekretar Hong Konga Metju Čeung izjavio je da su "sankcije apsolutno neprihvatljive".

"Nećemo biti zastrašeni", rekao je on na redovnoj konferenciji za novinare.

Povezane vesti - Rat koji svi drugi plaćaju

Vašington je novi kineski zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu ocenio kao neprihvatljivo kršenje opredeljenja Pekinga za "jednu državu, dva sistema".

Ovo su prve sankcije uvedene Kini nakon što je na predsedničkim izborima u SAD pobedu odneo Džo Bajden, koji će 20. januara stupiti na dužnost.

Vašington je u avgustu uveo sankcije protiv liderke Hong Konga Keri Lam i drugih najviših zvaničnika, zbog njihove uloge u umanjivanju sloboda i suzbijanju prodemokratskog pokreta na teritoriji grada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve