SASLUŠANJE O OPOZIVU: Tramp preko telefona pričao Sonlendu o istrazi

SASLUŠANJE O OPOZIVU: Tramp preko telefona pričao Sonlendu o istrazi

AP Photo/Patrick Semansky


Vilijam Tailor, najviši diplomata SAD u Ukrajini, prvi put je otkrio da su članovi njegovog osoblja načuli kako predsednik Donald Tramp preko telefona govori Gordonu Sondlendu, ambasadoru SAD pri Evropskoj uniji, o istragama.

Tejlor je na javnom saslušanju svedoka u procesu opoziva predsednika Trampa u Kongresu, rekao da su neki njegovi zaposleni bili u restoranu sa Sondlendom, dan nakon poziva 25. jula između predsednika Trampa i novoizabranog predsednika Ukrajine, Volodimira Zelenskog, prenosi AP.

Povezane vesti – Tramp najavio nove transkripte

Sondlend je upotrebio svoj mobilni telefon kako bi nazvao Trampa iz restorana, a zaposleni su čuli Trampa kako sa druge strane žice pita o “istragama”. Tailor je iz toga razumeo da se radi o istrazi o Bajdenovima i Burisma Grupi, ukrajinske firme koja je angažovala Hantera Bajdena kao direktora 2014. godine. Hanter je sin Džoa Bajdena, Trampovog glavnog demokratskog protivnika.

Sondlend je rekao predsedniku da su Ukrajinci spremni da krenu sa tim, a nakon poziva jedan od Tejlorovih službenika, pitao je Sondlenda šta Tramp misli o Ukrajini, rekao je on.

Ambasador Sondlend odgovorio je da se predsednik Tramp više interesuje za istragu o Bajdenu, “što Ðulijani gura”, rekao je Tejlor u svojoj uvodnoj reči.

Vilijam Tejlor na saslušanju

Vilijam Tejlor na saslušanju

“Bila su dva kanala politike SAD prema Ukrajini – regularni i neregularni. Ja sam radio na regularnom, podršci SAD u borbi Ukrajine protiv korupcije. Ovaj kanal je odgovoran za spoljnu politiku SAD prema Ukrajini. Istovremeno, susreo sam se sa neformalnim kanalom američke politike koji je uključivao Kurta Volkera, Gordona Sondlenda, Rika Perija, Mika Malvejnija i Rudija Đulijanija”, rekao je Tejlor, prenosi Glas Amerike na srpskom.

On je ukazao i da mu je sredinom jula postalo jasno da je sastanak koji je želeo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uslovljen istragom o poslovanju sina Džozefa Bajdena i mešanju Ukrajine u američke izbore – i da je taj uslov, kako je rekao, postavljen preko neregularnog kanala i Đulijanija.

“Ambasador u EU Gordon Sondlend mi je rekao da Tramp želi da Zelenski javno kaže da je počeo istragu Bajdenima i da sve zavisi od toga – ne samo sastanak u Beloj kući, već i isplata vojne pomoći. Sondlendu sam rekao da Tramp mora više da poštuje stranu državu i da odustane od svojih zahteva“, rekao je Tejlor.

Adam Schiff, Devin Nunes

Na pitanja pravnih zastupnika i predstavnika u Kongresu, u direktnom prenosu na televiziji, odgovarao je i savetnik državnog sekretara SAD Džordž Kent. I on je posvedočio da je predsednik Donald Tramp vršio pritisak na Ukrajinu kako bi ostvario političku korist.

Najviše rangirani republikanac u Odboru za obaveštajna pitanja Devin Nunes rekao je da „demokrate ne žele da istraže činjenice, već da stvore narativ“ i da je ukrajinski predsednik Zelenski rekao da nije bilo ništa sporno u njegovom razgovoru sa predsedinom Trampom.

Nunes ističe i da niko nije istražio tvrdnje da se Ukrajina mešala u izbore u SAD u korist demokrata, te da je Tramp u Kijev poslao svog advokata Rudija Đulijanija da to istraži.

Javna saslušanja svedoka u Predstavničkom domu počela su obraćanjem Adama Šifa, predsedavajućeg Odbora za obaveštajne službe koji vodi istragu o opozivu predsednika Trampa.

AP Photo/Efrem Lukatsky

AP Photo/Efrem Lukatsky

Šif je u uvodnoj reči istakao da je fokus istrage da utvrdi da li je predsednik Donald Tramp zloupotrebio položaj i pozvao Ukrajinu da se meša u američke izbore, da li je iznuđivao ili ucenjivao zemlju saveznicu.

Nunes je kazao da ne treba nastaviti sa “lakrdijom” dok se ne odgovori na tri pitanja: o vezama demokrata i uzbunjivača koji je prijavio da je Tramp zloupotrebio položaj, o ukrajinskom mešanju u američke izbore i o poslovanju sina Džozefa Bajdena u ukrajinskoj kompaniji “Burisma”.

Predsednik SAD Donald Tramp, kako prenosi Rojters, rekao je da je “prezauzet” da bi gledao svedočenja u Kongresu i ponovio da je ceo proces “lov na veštice”.

Tramp je na Tviteru ranije tokom dana postavio video u kojem tvrdi da “žele da ga zaustave jer se bori za građane” i da neće dozvoliti da se to desi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar