Svet
30.09.2022. 12:05
Beta / AFP

Rat u Ukrajini

Savet bezbednosti UN veća o referendumima za pripajanje Rusiji

savet bezbednosti
Izvor: Shutterstock

Savet bezbednosti UN glasaće u petak o rezoluciji kojom se osuđuju "referendumi" za pripajanje Rusiji nekoliko ukrajinskih regiona i poziva na povlačenje ruskih trupa.

Sastanak će biti u petak u 15 časova, pre zakazane rasprave o curenjima otkrivenim na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru, saopštilo je trenutno francusko predsedništvo Savetu bezbednosti.

U nacrtu teksta, u koji je AFP imao uvid, "osuđuje se organizovanje takozvanih nelegalnih referenduma od strane Rusije" u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, i navodi da oni ne mogu da "služe kao osnova za promenu statusa ovih regiona, uključujući svaku navodnu aneksiju" od strane Rusije.

Rezolucija, koju su pripremile SAD i Albanija nema šanse da bude usvojena zbog ruskog prava veta, ali bi potom trebalo da bude podneta Generalnoj skupštini UN, gde ni jedna od 193 zemlje članice nema veto.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koje greške u mobilizaciji Putin želi da ispravi
1

Rat u Ukrajini

30.09.2022. 09:49

Koje greške u mobilizaciji Putin želi da ispravi

Ruski predsednik Vladimir Putin tražio je u petak da se isprave greške u tekućoj moblizaciji u Rusiji za ofanzivu u Ukrajini, u vreme kada raste nezadovoljstvo zbog često haotičnog postupka.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve