Svet
18.09.2019. 14:31
Hina

SENATOR BLIZAK TRAMPU: Napadi na saudijska naftna postrojenja su ratni čin

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki senator blizak predsedniku SAD Donaldu Trumpu nazvao je napade na saudijska naftna postrojenja ratnim činom, istakavši da je učestovavanje Irana u napadima neupitno.

Republikanski senator Lindzi Grejem je rekao da je očito da se tako sofisticiran napad ne može izvesti bez blagoslova i direktnog učestvovanja Irana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"To je ratni čin u pravom smislu", dodao je u saopštenju objavljenom nakon susreta potpredsednika Majka Pensa s republikanskim senatorima.

Povezane vesti - Zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali?

Senator, koji uživa Trumpovo poverenje, pozvao je na "obnovu sistema odvraćanja od iranske agresije".

Grejem, jedan od takozvanih jastrebova iz Trumpova okruženja, dodao je da je predsednikov umereni odgovor na iransko rušenje američkog drona "iranski režim očito shvatio kao znak slabosti".

Povezane vesti – Saudijska Arabija: Iran stoji iza napada

Za vikend je odmah objavio na Twitteru da bi Vašington trebalo da razmisli o "napadu na iranske rafinerije" kao odgovor na napad na saudijska naftna postrojenja, čime bi se obračunao s režimom.

I drugi republikanski zastupnici, pa tako i Marko Rubio, rekli su da su sigurni da je Iran odgovoran za napade. Ali, nekolicina ih je pozvala na oprez u izboru odluke o američkoj reakciji.

Povezane vesti – Saudijska Arabija: Iran stoji iza napada

Republikanski senator Džim Riš, čelnik moćnog spoljnopolitičkog odbora, otklonio je mogućnost brzog vojnog odgovora Iranu.

"Daleko smo od toga. Još smo u fazi analize", rekao je novinarima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
03.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve