Svet
24.04.2024. 07:15
R. E.

Izbori

Severna Makedonija danas bira predsednika države

severna makedonija
Izvor: Shutterstock

U Severnoj Makedoniji danas se održava prvi krug predsedničkih izbora, a do zatvaranja biračkih mesta u 19 sati na snazi je izborna tišina.

Predsednički izbori održavaju se sedmi po redu u toj državi.

Eventualni drugi krug predsedničkih izbora predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani i parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.  

Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju dosadašnji predsednik Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova.

Na predstojećim predsedničkim izborima sučeliće se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanskog političkog obračuna između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju snažnu podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

U birački spisak za predsedničke izbore, upisano je 1.814.317 birača, a u inostranstvu će glasati 2.569 birača sa državljanstvom Severne Makedonije. U posebnom biračkom spiskom upisane su osobe na izdržavanju kazne zatvora ili pritvora, kojih ima 2.147.

Predsednički izbori u Severnoj Makedoniji koriste dvokružni sistem, prema kome kandidat može pobediti i u prvom krugu, ukoliko osvoji više od 50 posto glasova.

U eventualnom drugom krugu boriće se dva prvoplasirana kandidata iz prvog kruga, ali izlaznost mora biti najmanje 40 posto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio validan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve