Svet
25.01.2021. 17:46
Tanjug

SI: Imamo samo jednu planetu i jednu zajedničku budućnost

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Postoji samo jedna planeta i jedna budućnost za čovečanstvo i dok se borimo protiv krize izazvane pandemijom korona virusa, moramo da radimo na boljoj budućnosti za sve, poručio je danas predsednik Kine Si Ðinping otvarajući Svetski ekonomski forum u Davosu.

U obraćanju na Forumu, koji se ove godine održava virtuelno, Si je naglasio koliko su važne saradnja i jedinstvo međunarodne zajednice, jer se u prošlosti videlo da niko ne može samostalno da savalda izazove, već samo saradnjom na temelju multilateralizma.

Predsednik Kine istakao je da je neophodno da se uspostavi globalna privreda, u kojoj će se poštovati svi međunarodni sporazumi, koja će se boriti protiv diskriminacije i u kojoj će se ukinuti sve prepreke koje koče trgovinu.

Naglasio je da se mora raditi na tome da globalna privreda bude otpornija i održivija, dodajući s tim u vezi da je neophodno da se poštuje međunarodno pravo.

"U Kini verujemo da pravila predstavljaju osnovu vladinih mera. Tako Povelja UN predstavlja temelj međunarodne saradnje, a bez tih pravila ne bi bila moguć saradnja, već bi vladao zakon jačeg, što nije dobro", podvukao je Si.

Povezane vesti - Rast kineskog izvoza prevazišao očekivanja ekonomista

Založio se za jačanje međunarodne vladavine prava, naglašavajući da međunarodni sistemi moraju da se oslanjaju na UN.

"Multilateralizam ne bi smeo da se koristi kao izgovor nametanja interesa snažnijih. Treba da se izjasnimo za saradnju i izbegnemo konfrontacije. Potrebna je konkurentnost. To moramo da posmatramo kao trku, a ne kao rvanje", objasnio je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/PASCAL BITZ / WEF HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Si je kazao da svet aktuelno prolazi kroz period promena, te je bitno da se sprovedu značajne transformacije.

"To je izazov našeg veka", poručio je predsednik Kine.

Sve što se radi, kaže, mora biti sa pogledom na budućnost.

Ukazao je da Svetska zdravstvena organizacija ima značajnu ulogu i da je neophodna saradnja u pružanju odgovora na zdravstvene krize.

Povezane vesti - ŽEĐ: Kako Kina kontroliše vode

Rekao je i da se mora poštivati Pariski sporazum o klimatskim promenama, dodajući da se mora osigurati ravnopravnost u razvoju i osigurati održivi razvoj.

"Moramo osigurati da posebno nerazvijene zemlje mogu osetiti benefite razvoja", naglasio je on.

Kina, kako je kazao, se nalazi na dobrom kursu, dodajući da je ostvarila istorijske rezultate, i kao cilj je sebi postavila uspostavljanje modernog socijalističkog društva.

"Razvili smo novu filozifiju razvoja u kojoj međunarodna saradnja ima važnu ulogu. Želimo da u kojem bi vladali mir i blagostanje", objasnio je Si.

Borba protiv koronavirusa, prema njegovim rečima, važna je za ceo svet, i potrebno je preduzeti sve kako bi se spasili životi i privrede.

"Tu je važno da nađemo snažniji globalni odgovor za savladavanje kovid krize", poručio je Si.

U tome je, naveo je, posebno važna proizvodnja i raspodela vakcina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/PASCAL BITZ / WEF HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Takođe, Si je kazao da je Kina svoje vakcine stavila na raspolaganje za više od 150 zemalja, kao i svoje medicinske timove zemljama koje su to želele.

"Kina će i ubuduće svoja iskustva i rezultate deliti sa drugim zemljama", najavio je on istakavši da je važno da se vakcinacija sprovede i u nerazvijenim zemljama.

Podvukao je da niko ne može pobediti bez saradnje, a Kina želi da nastavi da sledi svoj kurs otvaranja i da doprinese održavaju globalnih mreža snabdevanja.

Najavio je da će Kina nastaviti da investira u razvoj i da će to čini kroz svoj program "Kina 2030".

Tako, kaže, Kina planira da smanji emisiju ugljen-dioksida do 2030, jer se time štiti ne samo Kina, već cela planeta.

"Kina će se i dalje oslanjati na nauku, tehnologiju i inovacije, jer samo one obezbeđuju napredak. Kina sa drugim zemljama želi da sarađuje, kako bi se stvorilo fer i pravedno okruženje u kojem nauka i tehnologija mogu da se dalje razvijaju", poručio je Si.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-4°C
09.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve