Singapur će nuduti novčanu pomoć građanima koji dobiju dete tokom pandemije

Singapur će nuduti novčanu pomoć građanima koji dobiju dete tokom pandemije

Shutterstock


Singapur će ponuditi jednokratnu uplatu parovima koji postanu roditelji tokom pandemije koronavirusa, javlja CNN.

Zamenik premijera rekao je kako će potsticaj pomoći umiriti ljude koji se suočavaju s finansijskim pritiskom i zabrinuti su za svoj posao, prenosi Index. hr.

“Dobili smo povratnu informaciju da je Covid-19 naterao neke roditelje da odlože svoje roditeljske planove. To je potpuno razumljivo, posebno kada se suočavaju s neizvesnošću u pogledu svojih prihoda”, rekao je zamenik ministra Singapura Heng Swee Keat i dodao kako će isplata roditeljima pomoći u troškovima. Ipak, još uvek nije potvrdio o kojem se iznosu radi.

Uprkos uspešnom javnozdravstvenom odgovoru Singapura na pandemiju, ekonomski je Singapur u dubokoj recesiji.

Shutterstock

Shutterstock

BDP se verojatno smanjio za 12,6 odsto u drugom tromesečju, a ekonomisti su to uporedili s istim vremenom prethodne godine i kažu kako se radi o najvišem rekordnom padu.

Singapur se s niskim natalitetom bori već decenijama

Singapur ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svetu – prema nacionalnim statističkim istraživanjima, stopa plodnosti sada iznosi samo 1,14 novorođene dece po ženi.

Slični su rezultati i u Hong Kongu, a niže stope imaju samo Južna Koreja i Portoriko.

Povezane vesti – ISTRAŽIVANJE : Majčino mleko ne prenosi Covid-19

Za prirodnu repopulaciju potrebna je brojka od 2,1 novorođene bebe po ženi. Singapur se još od osamdesetih bori da preokrene negativan trend, pokrenuli su brojne javne kampanje koje podstiču rađanje i uvode brojne financijske i poreske olakšice.

“Kao i mnoge razvijene zemlje, ključni izazovi za stanovništvo Singapura su niska plodnost i starenje stanovništva. Naš je cilj postići održivo stanovništvo koje podržava i gospodarski rast i socijalnu koheziju”, stoji u izveštaju tamošnje vlade.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar